şte cep telefonunuzu daha iyi kullanmak için kısa yollar
Cep telefonu belki de yüzyılın en büyük icadı. Hayatımızda bir vazgeçilmez olarak çoktan yerini alan cep telefonlarının özelliklerini kullanma kılavuzu sayesinde öğreniyoruz. Bir de kitapçıkta yer almayan GSM operatörlerinin abonelere sunduğu kısa yollar var. Telefonunuzu daha iyi kullanmak için kısa yolları derledik.
Cep telefonları gün içerisinde elimizden düşürmediğimiz, hem telefon hem saat hem ajanda, telefon fihristi, oyun oynama ve çalar saat yerine kullandığımız son yüzyılda belki de en önemli icat. Eğer cihazımız normal bir telefondan öte bir de akıllı telefon olarak tanımlanan PDA’lardan ise iletişimden öte hizmetleri bulabiliyorsunuz. Telefonların özelliklerini kurcalaya kurcalaya, kitapçıkları sayesinde öğreniyoruz. Bir de bazen kitapçıkta yer almayan, çoğunlukla da telefondan çok GSM operatörleri Turkcell, Vodafone ve Avea’nın kullanıcılara sunduğu cihaz hakkında bilgi almayı veya kullanmayı kolaylaştıran kodlar, kısa sorgulama numaraları var. Son zamanlarda popüler olan kısa kodlara bilinmeyen numaralara cevap vermemek için gönderilen kod eklendi.
Birçoğumuzun, Telekomünikasyon Kurumu’nun cep telefonunda kayıt dışı cihazları yasal hale getirme sürecinde öğrendiğimiz IMEI numarası sorgulama gibi genel kodlar GSM operatörlerinin kodlarına göre azınlıkta kalıyor. Biz de telefon üreticileri ve GSM operatörleriyle görüşerek, elinizin altında bulunduğunda yararı olabilecek USD servislerini bir araya getirdik. IMEI bilgisi öğrenme, cihazlardan ve GSM şirketlerinden bağımsız olarak bütün cep telefonlarında aynı: *#06#
Motorola marka telefonlardaki kullanım kolaylıkları:
Çok kullanılan özellikler telefona kısa yol olarak atanabiliyor. Ortadaki hareket (dolaşım) tuşunda sağa, sola, yukarı, aşağı basarak kullanıcıların kendisinin belirlediği 4 fonksiyona ulaşılabiliyor.
Sağ ve sol seçme tuşlarına basarak kullanıcıların kendisinin belirlediği 2 fonksiyona ulaşılabiliyor.
Cihazın yan tarafında bulunan akıllı tuşa basarak 1 fonksiyona ulaşılabiliyor.
Bazı telefonların tuş takımının üzerinde özel uygulama tuşları var. Örneğin müzik çalara gitmek için özel tuş veya mesajlaşmaya gitmek için özel tuş gibi.
Ses azaltma-artırma tuşları cihazın yan tarafında.
Bu tuşlar bir çağrı geldiğinde müsait değilseniz telefonunuzu meşgule düşürmeye da yarıyor.
Tuş takımında bir tuşa basarak çalma stili değiştirilebilir. Sesliden titreşime veya titreşimden sessize gibi.
Bir fotoğraf çekildiğinde istenirse önceden belirlenmiş bir kişiye çekilen fotoğraf otomatik olarak MMS olarak gönderilebiliyor.
Nokia cep telefonlarında kullanılan kısa kodlar
Series 40 modellerde (*) tuşuna basıldığında resim tam ekran yapılabiliyor. Tekrar aynı tuşa basıldığında resim eski haline dönüyor.
Symbian için (N95 hariç) galeriden resimler açıldığında 7 tuşuna basıldığında resim ilk olarak yakınlaşıyor. Daha sonra yine aynı tuşa basıldığında resim tam ekran yapılıyor. 5 tuşuna basıldığında resim kademeli olarak yakınlaşıyor. 0 (sıfır) tuşuna basıldığında ise resimler kademeli olarak uzaklaşıyor. Resimler yakınlaştırıldığında 2/4/6/8 tuşları kullanılarak istenilen yöne sürüklenebiliyor.
Menüye girildiğinde ekranda görünen 9 klasör veya Mesajlar, Rehber, Ajanda gibi programı rakam tuşlarıyla seçip direkt uygulama ile çalıştırmak mümkün. Eğer ilk sırada Mesajlar varsa 1 tuşuna, ikinci sırada Rehber varsa 2 tuşuna, yedinci sırada saat varsa 7 tuşuna basıldığında bu uygulamalar çalışıyor veya klasörler açılıyor. 0 (sıfır) tuşuna devamlı basılı tutulduğunda Web Browser açılıyor.
Nokia’da telefonun versiyonunu öğrenmek için *#0000#, telefonun Bluetooth adresini öğrenmek için ise *#2820# tuşlanması gerekiyor.
Sony Ericsson marka telefonlardaki kolaylıklar
Walkman telefonlarımızda özel W tuşuyla direkt Walkman’i başlatıyor.
Fotoğraf tuşuna basıldığında direkt fotoğraf makinesi aktif hale geliyor. Bu bazı modellerde direkt lens kapağını da açarak çekime hazır hale getiriyor.
Telefon çalarken ya da titreşimdeyken #’a basınca sesi ya da titreşimi duruyor.
Bekleme anında #’a basılı tutunca telefon sessiz moda alınıyor.
5 yönlü menü, düğmeli telefonlarda tuşun istenen yönüne kısa yol atanabiliyor. Mesela, sol oka basıldığında direkt mesaj yazma menüsüne, sağ oka basıldığında alarm ayarına, üst ok ise direkt takvime ulaştırabiliyor.
Konuşma esnasında telefonun yanındaki üst ve alt ok düğmeleri ile kulaklık sesi açılıp kısılabiliyor.
Telefonun on-off tuşuna bir kez kısa basılarak toplantı modu, genel mod, ofis modu gibi önceden ayarlanmış modlar arasında geçiş yapılabiliyor, telefon sessiz moda da alınabiliyor.
Herhangi bir rehber kaydı, mesaj, fotoğraf ya da mp3 direkt C tuşuna basılarak silinebiliyor.
Mesaj gönderen numara, mesajın üzerindeyken direkt arama tuşuna basılarak aranabiliyor.
Resimlerin Görüntülenmesine İzin Verilmiyor.
Üye Ol ya da
Giriş YapAlıntı