Toplumdaki genel algı burun estetiği operasyonunun zorlu ve ağrılı bir ameliyat olduğu yönünde. Peki, gerçekten böyle mi? Merak edilenleri KBB Uzmanı Op. Dr. Ahmet Alp anlattı.
Burun estetiği ameliyatları istisnai durumlar hariç genel olarak çok ağrılı operasyonlar değildir. Ancak halk arasında bunun böyle olmadığı ve zorlu bir süreç olduğu algısı vardır.
Özellikle ameliyat olmuş kişilerde görülen şişlik ve morluklar bu genel algının oluşmasında önemli rol oynamaktadır. Son dönemde gelişen tıp teknikleriyle tampon kullanımının da hemen hemen ortadan kalkması veya silikon tampon kullanımı kanamalardaki oranı da ciddi miktarda azaltarak bu algıyı kırmaya başlamıştır.
Zorluğu belirleyen etkenler nelerdir?
Öncelikle şunu unutmamak gerekir ki, elbette ki süreci ve sonrasında iyileşme dönemini, hangi burun ameliyatı ve ameliyat tekniği belirlemektedir. Ayrıca kişiye özel planlanan bu operasyonda, kişisel özellikler de değişkenlik yaratmaktadır. Hastanın kemik ve kıkırdak yapısı bunda önemli rol oynamaktadır.
Teknik anlamda kolay sayılmayan burun estetiği, özellikle cilt, kemik ve kıkırdak yapısı ince hastalarda hassaslık gerektiren bir ameliyattır. Aynı şekilde kalın derili hastaların estetik cerrahileri de zordur. Burun estetiğinde zorluk, burnun kemerli ya da burun kemiğindeki eğrilikten ziyade hastanın kemik, kıkırdak ve deri yapısından farklılıktan kaynaklanmaktadır.
Morarma, şişlikler, kanama ve diğer merak edilenler
Öncelikle kanamanın az olması için travmatik yöntem denilen kanamanın burun kıkırdak zarı ve kemik zarının altından girilerek yapılan teknikler tercih edilir. Böylelikle milimetrik yapılması gereken burun estetiği operasyonu daha sağlıklı yapılabilmektedir. Rinoplastide kullanılan açık teknikte burun delikleri arasında küçük bir kesi açıldığı için bu kısımda çok hafif bir iz kalma ihtimali bulunsa da bu uzun süreli kalıcı olmayan ve belirginliği düşük izlerdir.
Burun estetik ameliyatlarda travmanın şekline göre bazen hiç morarma yaşanmamakla beraber, yapılacak işleme göre yaşanan şişlik ve morarma değişebilmektedir. Morarmalar 1 hafta içinde sararmaya başlayarak kısa sürede gözle görülmeyecek hale gelmektedir. Ameliyattan sonraki 2. gün genellikle şişlikler ve ödem en üst seviyede olsa da, genellikle ödemin büyük kısmı 1 haftada geçer. Kalan kısım ise 3 aylık gibi bir sürede kaybolmaktadır. S
Op. Dr. Ahmet Alp
KBB Uzmanı – Rinoplasti
Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor.
Üye Ol ya da
Giriş YapInstagram: @drahmetalp
Facebook: @drahmetalpcom
YouTube: Op. Dr. Ahmet Alp