Resimlerin Görüntülenmesine İzin Verilmiyor.
Üye Ol ya da
Giriş YapBaşın hareketi ile artan, boyun ve omurga çevresinde hissedilen ağrının boyun fıtığının habercisi olduğu, gün içinde tekrarlanan ‘yanlış hareketler’ in ise boyun fıtığına zemin hazırladığı belirtildi.
BSK Konya Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Ayhan Kart, boyun fıtığı belirtileri, risk oluşturan durumlar ve tedavisi ile ilgili bilgi verdi.
“Şiddetli ve kola yayılan ağrı, baş ağrısı, boyunda tutukluk, dengesizlik, beceri azalması, uyuşma, karıncalanma, kulak çınlaması, baş dönmesi veya kuvvetsizlik şikâyetleri boyun fıtığı belirtisi olabilir” diyen Op. Dr. Kart, şu bilgileri verdi:
“En sık rastlanan belirti ağrıdır. Sıkışan sinirin uyardığı alanda hissedilir. Özellikle başın arkaya doğru hareketi ağrıyı artırabilir.
Ağrı ilaçlara cevap verebilir veya dirençli olabilir. Ani başlayan boyun fıtıklarında ağrı da şiddetlidir. Bunun dışındakiler sinsi başlar ve zaman içinde artış gösterir. Boyun fıtığıyla karışabilen diğer sorunlar arasında multipl skleroz(MS), omurga darlığı, tümörler, B12 vitamini azlığı, spinal enfeksiyonlar, kalple ilgili hastalıklar vardır.
Risk Oluşturan Durumlar
· Trafik kazaları, travmalar, ani frenler, manevralar ve çarpmalar
· Günlük hayatın gerilimleri
· Boynun yanlış hareketleri ve pozisyonları
· Duygusal gerginlikler, boyun kaslarında zayıflık
· Yaşlanmaya bağlı kemik yapısındaki dejeneratif değişiklikler, kireçlenmeler,
· Sık görülen bazı iltihaplı romatizmal hastalıklar,
· Fibromiyalaji,
· Yanlış duruş ve pozisyon bozukluğu, stres, soğuğa maruz kalmak, yorgunluk,
· Uzun süreli bilgisayar ve daktilo kullananlar,
· Ev işleri, sekreterlik, öğretmenlik, şoförlük gibi boynu çok etkileyen bir meslek risk faktörü sayılabilir.
Hastanın şikâyetlerinin dinlenmesi ve dikkatli bir nörolojik muayene, tanıda en önemli unsurdur. Boyun fıtığı tanısı için boyun röntgeni, manyetik rezonans (MR) ve bilgisayarlı tomografi (BT) yanında EMG testi yapılır. MR boyun fıtığı tanısında en seçkin yöntemdir. Yüzde 85-90 oranında doğru sonuç verir. Çoğu zaman boyun fıtığı tanısı için tek başına yeterlidir.
Ameliyat Gerektiren Durumlar
Ameliyat gerektiren durumlarda boyun ve kollarda şiddetli ağrı ön plandadır. Ağrının ortadan kalkması omuriliğin tehdidinin ortadan kalkması anlamına gelmez. Bu yüzden kollarda uyuşma kuvvetsizlik ve hareket kısıtlılığı yanında tüm vücudun dengesizliği, yan yan yürüme, sendeleme, asker yürüyüşü diye tabir edilen rap rap yürüme, boyun fıtığının ilerlemiş olduğunu gösterir. Tedaviye rağmen şikayeti geçmeyen hastalar ve tedavi sırasında nörolojik durumunda kötüleşme görülenler, cerrahi tedaviye adaydır. Cerrahi tedavide siniri rahatlatmak esastır.
Boyun Fıtığından Korunmak İçin:
· Duruş ve pozisyon düzeltmek, boynu büken eğen kaldıran durumlarda uzak durmak
· Boynun dik, düzgün kullanılması
· Sistemli şekilde çalışma koşullarını düzenlemek
· Bilgisayar kullanımında, masanın, ekranının ve klavyenin mutlaka düzeltilmesi gerekmektedir.
· Ağrı kesiciyle boyun fıtığını tedavi etmek mümkün değildir.
· Güçlendirme egzersizleri ve aerobik boyun fıtığından korunmada çok önemlidir.
Alıntı,:http://selcukluipekyolugazetesi.com/1177+BoyunFitiginaDikkat.html