Ayrıntılı Konu Bilgileri
Sayfa BaşlığıKonu: BİR ZAMANLAR
Mesaj SayısıMesaj Sayısı: 0 cevap var
OkumaGösterim: 1190
Google Özel Arama

Gönderen Konu: BİR ZAMANLAR  (Okunma sayısı 1190 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

    hkx

  • Sevdalı Üye
  • *****

  • İleti: 704
  • Nerden: istanbul
  • Rep: +371/-0
  • Cinsiyet: Bay
  • http://www.halil.info.tr.tc
    • MSN Messenger - halilk85@msn.com
    • Profili Görüntüle Deneme amaçlı googledan aldığım site
  • Çevrimdışı
BİR ZAMANLAR
« : 27 Ocak 2009, 21:52:16 »


 

BİR ZAMANLAR
 
Faziletliydik: Kimsenin malina, mulkune goz dikmezdik. Kimsenin namusuna yan bakmazdik. Hirsizlik nedir bilmez, dilenciligi meslek edinmez, kimseyi de kucumsemezdik.
 
Durusttuk: Bir zamanlar Londra Ticaret Odasi'nin en gorunur yerinde su mealde bir tavsiye levhasi asiliydi: "Turklerle alisveris et, yanilmazsin."
 
Itibarliydik: Bir zamanlar Hollanda Ticaret Odasi'nin toplantilarinda oylar esit cikinca Osmanlilarla alisverisi olan tuccarin oyu iki sayilir, onun dedigi olurdu.
 
Temizdik: Yere bile tukurmezdik. Hatta, Osmanli askeri teskilatini Avrupa'ya tanitmasiyla meshur Comte de Marsigil, yere tukurmedikleri icin atalarimizi soyle elestiriyor:"Turkler hicbir zaman yere tukurmezler. Daima yutkunurlar. Bunun
icin de saclarinda sakallarinda bir hararet olur ve zamanla saclari, kaslari, sakallari dokulur."
 
Cevreciydik: Kurak gunlerde ucretle adamlar tutup sokaktaki ulu agaclari sulatir, gocmen kuslarin yorgunluk atmasi icin sacak  altlarina kus saraylari yapardik.
Bunlara oyle cok ornek var ki, saymakla bitmez.
 
Harama el surmezdik: Fransiz muellif Motray, 1700'lerdeki halimizi  soyle anlatiyor: "Turk dukkanlarinda hicbir zaman tek meteligim kaybolmamistir. Ne  zaman bir sey unutsam, hic tanimadigim dukkancilar arkamdan adam kosturmuslar, hatta birkac kere Beyoglu'ndaki ikametgahima kadar gelmislerdir."
 
Medeni idik: Ingiliz sefiri Sor James Porter ise, 1740'larin Turkiye'si icin sunlari soyluyor: "Gerek Istanbul'da, gerekse imparatorlugun diger sehirlerinde hukum
suren emniyet ve asayis, hicbir tereddude imkan birakmayacak sekilde isbat etmektedir ki, Turkler cok medeni insanlardir."
 
Dosdogruyduk: Fransiz generallerden Comte de Bonneval ise, su hukmu veriyor: "Haksizlik, murabahacilik, inhisarcilik ve hirsizlik gibi suclar, Turkler arasinda mechuldur... Oyle bir durustluk gosterirler ki, insan cok defa Turklerin dogruluklarina hayran kalir."
 
Hirsizlik nedir bilmezdik: Fransiz muellif Dr. Brayer, 1830'larin Istanbul'unu getiriyor önümüze: "Evlerin kapısının şöyle böyle kapatıldığı ve dükkânların çoğunlukla umuma ahlaka itimaden acik birakildigi Istanbul'da her sene azami bes-alti hirsizlik vak'asi görülür. "Ubicini Dr. Brayer'i soyle doğruluyor: "Bu muazzam payitahtta dukkancilar, namaz saatlerinde dukkanlarini acik birakip camiye gittikleri ve geceleri evlerin kapisi basit bir mandalla kapatildigi halde, senede dort hirsizlik vakasi bile olmaz. Ahalisi sirf Hiristiyan olan Galata ile Beyoglu'nda ise hirsizlik ve cinayet vak'alari olmadan gun gecmez."
 
Naziktik: Edmondo de Amicis isimli Italyan gezgini, yine 1880'lerin "biz"ini anlatiyor bize:"Istanbul Turk halki Avrupa'nin en nazik ve en kibar insanlaridir. Sokakta kavga enderdir. Kahkaha sesi nadirattan isitilir. O kadar musamahakardirlar ki; ibadet saatlerinde bile camilerini gezebilir, bizim kiliselerde gordugunuz kolayligin cok fazlasini gorursunuz."
 
Cihana ornektik: Turkiye Seyahatnamesi'yle meshur Du Loir'un 1650'lerdeki hukmu soyle:"Hic suphesiz ki, ahlak bakimindan Turk siyasetiyle medeni hayati butun cihana ornek olabilecek vaziyettedir."Sefkatimiz yalnizca insana yonelik degildi, hayvanlari, hatta bitkileri bile kapsiyordu.
 
Hayata karsi saygiliydik: Bu konuda dilerseniz Elisee Recus'u dinleyelim, bize 1880'lerdeki halimizi anlatsin:"Turklerdeki iyilik duygusu hayvanlari dahi kucaklamistir. Bircok koyde esekler haftada iki gun izinli sayilir... Turklerle Rumlarin karisık olarak yasadigi koylerde ise bir evin hangi tarafa ait oldugunu kolaylikla anlayabilirsiniz. Eger evin bacasinda leylekler yuva yapmissa, bilin ki o ev bir Turk evidir." (Kucuk Asya, c. 9)
 
Hayirseverdik: Comte de Marsigli'yi tekrar dinleyelim:"Yazin Istanbul'dan Sofya'ya giderken daglardan anayol uzerine inmis koylulerin yolculara bedava ayran dagittiklarina sahit oldum."Ayni muellif, ceddimizin hayirseverlikte fazla ileri gittikleri kanaatindedir. Soyle diyor:"Fakat sunu da itiraf etmeliyim ki, bu dindarane hareketlerinde biraz fazla ileri gitmektedirler. Iyiliklerini yalniz insan cinsine hasretmekle kalmayip, hayvanlara ve hatta bitkilere bile tesmil ederler." Bu tespiti, Islam ve Turk dusmani avukat Guer misallendiriyor:"Turk sefkati hayvanlara bile samildir" dedikten sonra su ornegi zikrediyor: "Hayvanlari beslemek icin vakiflar ve ucretli adamlari vardir. Bu adamlar sokak baslarinda sahipsiz kopeklere ve kedilere et dagitirlar... Sokaktaki agaclarin kurakliktan kurumasini onlemek icin bir fakire para verip sulatacak kadar kacik Muslumanlara bile rastlamak mumkundur...""Kacik"ligin kaynagini da veriyor adam:"Bircoklari da sirf azad etmek icin kusbazlardan kus satin alirlar. Bunu yapan bir Turk'e bir gun yaptigi isin neye yaradigini sordum. Kucumseyerek bakti ve su cevabi verdi: Allah'in rizasini tahsile yarar."

Galiba gecmisimizden uzaklasmak bize cok pahaliya patladi.

Yahya Kemal Beyatlı’nın bir tespitiyle yazimizi noktalayalım:
"Eski Türklerin bir dini hayatlari vardi, dini hayatlari oldugu icin de cok seyleri vardi; yeni Turklerin de dini hayatlari oldugunda cok şeyleri olacak."


Alıntıdır
Resimlerin Görüntülenmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap

Kaybedilene herkes sahip çıkar, önemli olan kaybedilmeden önce kaybedilene sahip olabilmektir. (©2008 hkx)


Paylaş delicious Paylaş digg Paylaş facebook Paylaş furl Paylaş linkedin Paylaş myspace Paylaş reddit Paylaş stumble Paylaş technorati Paylaş twitter
 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son İleti
8 Yanıt
3988 Gösterim
Son İleti 06 Ağustos 2016, 23:06:41
Gönderen: makaleyazilarim
8 Yanıt
2271 Gösterim
Son İleti 05 Mart 2008, 13:23:13
Gönderen: PERİ
0 Yanıt
411 Gösterim
Son İleti 17 Mart 2015, 09:45:08
Gönderen: mskrc37
0 Yanıt
361 Gösterim
Son İleti 19 Mart 2017, 15:54:21
Gönderen: murtazek