Resimlerin Görüntülenmesine İzin Verilmiyor.
Üye Ol ya da
Giriş YapÜniversite öğrencilerinin beslenme sorunlarının ortak olduğunu belirten Özel Konya Farabi Hastanesi Diyet ve Beslenme Uzmanı Hilal Acar, alınabilecek basit önlemlerle beslenme sorunun aşılabileceğini söyledi.
Yapılan araştırmalar üniversite öğrencilerinin yeterli ve dengeli beslenemediğini ortaya koyuyor. Bu anlamda Mevlana Üniversitesi’nde öğrencilerle bir araya gelerek “Üniversite öğrencilerinde sağlıklı beslenme” adlı bir sunum gerçekleştiren Özel Konya Farabi Hastanesi Diyet ve Beslenme Uzmanı Hilal Acar, “Sınav stresi, vakit ve nakit yetersizliği yada okul imkanları öğrencileri öğün atlamaya veya fastfood tarzında sağlıksız menüler tüketmeye yönlendiriyor. Düzensiz beslenme sonucu vitamin-mineral yetersizlikleri, zayıflık yada obezite ile karşılaşabiliyoruz” diye konuştu.
Sabah kahvaltısını ihmal etmeyin
Et, süt, tahıl, sebze ve meyve grubundan besinleri her gün tüketilmesi gerektiğini anlatan Acar, “Güne iyi başlamada ve sürdürmede sabah kahvaltısı önemlidir. Kahvaltı yapılmadığında kan şekerimiz düşer; yorgunluk, baş ağrısı, dikkat ve algılama azlığı gibi problemler yaşanır. Peynir, zeytin, yumurta ve mevsim sebzeleriyle sağlıklı bir kahvaltı yapabiliriz. Vakit problemi yaşayan bireyler süt ile hızlı bir şekilde hazırlanan kahvaltılık tahıl gevreklerini tercih edebilir ”şeklinde ifade etti.
Öğle yemeğinde beslenme çantası
“En çok atlanan öğün olan öğle yemeği hafif geçirilmelidir” diyen Acar, ”Bu öğünde okulda yada yurtta, yemekhane imkanı var ise sıcak yemek tercih edilmelidir. Genelde 3 yada 4 kap olan bu yemekte pilav-makarna menüde yer alıyorsa kilo problemi yaşamamak için ekmek tüketmemeliyiz. İmkanımız yoksa, yağ oranı yüksek fastfood menüler yerine evde tam tahıllı ekmeğe hazırlayacağımız peynirli, ton balıklı yada tavuklu bir sandviçi ayran yada taze sıkılmış meyve suyu ile tamamlayıp sağlıklı bir öğün geçirebiliriz. Fastfood yerine simit-peynir-ayran üçlüsünü tercih edebiliriz. Hafif bir öğle yemeği için kızartılmış yiyecekler ve ketçap-mayonez gibi soslardan uzak durmalıyız” dedi.
Yürüyüşü aksatmayıp, uzun süre oturmayın
Ana öğünler kadar ara öğünlerinde önemli olduğunu hatırlatan Hilal Acar sözlerini şöyle tamamladı: “Ara öğünlerde taze veya kuru meyve, süt, yoğurt, ayran, fındık, ceviz içi, badem ya da diyet bisküvi enerjimizdeki düşüşü önleyecektir. Asitli içecekler, çay ve kahve yerine tüketeceğimiz su, meyve suyu, ayran ve bitki çayları sıvı ihtiyacımızı karşılamış olacaktır. Ayrıca, okulda hareketsiz ders dinleyerek, ev de ya da yurtta televizyon ve bilgisayar karşısında geçirilen zaman fiziksel aktivitemizi azaltır. Ders aralarında kısa yürüyüşler yapmak, asansör yerine merdivenleri kullanmak ya da ineceğimiz duraktan birkaç durak önce inip yürümek sağlığımız açısından faydalı olacaktır.”
Pratik akşam yemeği menüleri
Akşam yemeğinde atlanan öğünlerin acısının çıkartılmaması gerektiğini vurgulayan Özel Konya Farabi Hastanesi Diyet ve Beslenme Uzmanı Hilal Acar, “Akşam yemeğinde kolay ve hızlı yapılan yemekler tercih edilir. Yemek geç saatlerde değil en geç saat 8’de bitmelidir.
alıntı:http://selcukluipekyolugazetesi.com/1195+BeslenmeCantasiTasiyin.html