Ayrıntılı Konu Bilgileri
Sayfa BaşlığıKonu: Bağışıklık sistemimizi destekleyen mineraller ve gıda takviyeleri
Mesaj SayısıMesaj Sayısı: 0 cevap var
OkumaGösterim: 277
Google Özel Arama

Gönderen Konu: Bağışıklık sistemimizi destekleyen mineraller ve gıda takviyeleri  (Okunma sayısı 277 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

    dean534

  • Güzel Üye
  • ****
  • Avatar Yok

  • İleti: 315
  • Rep: +0/-0
    • Profili Görüntüle
  • Çevrimdışı


 

Bu ayki yazımda, dünya genelinde hızla yayılan COVID 19 virüsü nedeniyle bugünlerde daha da önem kazanan bağışıklık sistemimizi destekleyen mineraller ve gıda takviyelerini anlatacağım.Kollajen; tendon, ligament ve kemik yapısındaki başlıca proteindir ve tüm proteinlerin yaklaşık %30’unu oluşturur, İnsanlarda kollajeni kodlayan 40’dan fazla gen tanımlanmıştır ve 28’den fazla kollajen alt tipi vardır. Yani her kollajen her durumda iyi gelmez.Özellikle ileri yaşta görülen kemik erimesi (osteoporoz) ve eklem ağrılarında kullanılması gereken kollajen tipi Tip 2 kollajendir. Sadece tip 2 kollajen kullanmak bağışıklık ve hastalıklara karşı korunmada ileri yaşlarda yeterli olmayacaktır. Bu durumda kollajenin yanında ihtiyacımız olan en önemli vitaminler ve eser elementler şunlardır. D vitamini, C vitamini, Kalsiyum, Çinko. Sağlıklı bir beden için bu kombinasyondaki ürünleri tercih edin.

KEMİKLERİMİZ GİBİ GÜÇLÜ KIRILMAZ BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ
Vitamin D: Yağda eriyen bir vitamin olan Vitamin D, nispeten az sayıda gıdada bulunmaktadır. Metabolizmada önemli etkileri olan Vitamin D’yi, sağlıklı diyetlerde yer alan balık yağı, somon gibi yağlı balıklar ve yumurta gibi yiyeceklerle almamız mümkündür. Diğer yandan cildimizin güneş ışınlarına maruz kalmasıyla birlikte öncül D vitamin olan 7-dehidrokolesterol aktif vitamin D’ye yani Vitamin D3’e dönüşür ve bu şekilde de Vitamin D ihtiyacımızın karşılanması mümkündür.

Vitamin D klasik olarak kemiklerimizi güçlendiren vitamin olarak bilinmektedir. Klasik etkisinin yanında bu vitamin bağışıklık sistemimiz başta olmak üzere hormonal salgılarımızın düzenlenmesinde ve hücre yenilenmesi süreçlerinde düzenleyici olarak görev yapar. Özellikle bağışıklık sistemimizdeki etkileri oldukça önemlidir. Vitamin D vücudumuza giren virüs ya da bakteri gibi mikroplara karşı ilk savunmayı güçlendirir.

Mikropların vücudumuza ilk giriş yerleri genellikle gözlerimizin konjuktivası, burun, ağız, boğaz gibi mukozal bölgelerimizdir. Bu bölgelerde doğal bağışıklık sistemimizin ana hücreleri makrofajlarımız bulunur. Vitamin D, makrofajlarımızın ve doğal bağışıklık sisteminin diğer hücrelerini güçlendirir. Vitamin D bağışıklık sisteminin diğer bir kolunda ise vücudumuzun kendi hücrelerini yabancı olarak algılamayı önleyen işlevlere katkıda bulunur.Böylece bir yandan mikroplara karşı savaşmamızı desteklerken diğer yandan bugün yaygın olarak görülen otoimmun hastalıklara karşı da koruyuculuk sağlar. Bu harika vitamin sadece kemiklerimizi güçlendirmekle kalmaz aynı zamanda bağışıklık sistemimizi de güçlendirir.

Böylece tıpkı güçlü kırılmaz kemiklerimiz gibi güçlü kırılmaz bağışıklık sistemimiz olur. Güçlü bağışıklık güçlü kemikler için Vitamin D seviyelerinizi korumanız gerekir. Günlük Vitamin D ihtiyacı erişkinde ortalama 600 IU (15 mcg)’dır. Unutmayın; Vitamin D güçlü bir bağışıklık sistemi düzenleyicisidir. Düzenli aralıklarla doktorunuza danışarak Vitamin D seviyelerinizi kontrol ettirmeyi ihmal etmeyin, zira Vitamin D düşüklüğü kadar çok yüksek düzeyleri de size zarar verebilir.

VİRÜS, BAKTERİ GİBİ MİKROPLARLA SAVAŞTA EN ÖNEMLİ KALKAN!
Vitamin C: Suda eriyen vitaminler grubunda olan bu vitamin askorbik asit olarak da bilinir. Güçlü bir antioksidandır. Vitamin C; gen sağlığımızın korunması, enerji metabolizması, hormonlarımızın düzenlenmesi, bağışıklık sistemimizin güçlendirilmesi gibi yaşamsal olaylarda önemli roller oynar.

Dışarıdan almak zorunda olduğumuz, vücudumuzda üretimi olmayan C vitamininin doğal kaynakları narenciye, kivi, mango, çilek, papaya, domates, yeşil yapraklı sebzeler ve brokoli olarak sayılabilir. Vitamin C vücutta başlıca kollajen sentezinde ve yara iyileşmesinde rol oynar. Eksikliğinde mukozalardaki epitel hücreleri yenilenemez ve mukoza sağlamlığı ve dayanıklılığı kaybolur. Bu vitamin alamadığımızda; kollajen sentezi gerçekleşemez, yara iyileşmesi gecikir, kemik gelişimi durur.

Çeşitli hormonların üretimi, protein ve kolesterol metabolizması, demir emilimi gibi yaşamsal olaylar hep Vitamin C varlığıyla sürdürülür. Yapılan araştırmalar vücutta yüksek düzeylerde Vitamin C olmasının mikroplarla savaşmamızı kolaylaştırdığını ve bağışıklık sistemimizi düzenlediğini göstermektedir. Yine yapılan araştırmalarda, Vitamin C’nin tüberküloz mikrobundan çoğu mide ülserinin nedeni olan Helikobakter piloriye kadar birçok bakterinin ölmesini kolaylaştırdığı gösterilmiştir.

Vitamin C, influenza, çocuk felci, herpes virüsleri gibi pek çok virüsün vücudumuzdaki hücreler içinde çoğalmasını engellemektedir. Vitamin C bakteri, virüs, mantar ve parazit gibi tüm mikroplarla savaşmada bağışıklık sistemimizi güçlendirir. Ayrıca bu değerli vitamin bağışıklık sistemi hücrelerimizin hangi mikropla nasıl savaşacağının uygun ve etkili şekilde belirlenmesinde düzenleyici rol oynamaktadır (immün modülasyon).

Günlük Vitamin C ihtiyacı yaşlara göre değişmekle birlikte erişkin kadınlarda ortalama 75 mg/gün; erkeklerde ise 90 mg/gün’dür.

Unutmayın; Vitamin C güçlü bir antioksidandır ve virüs, bakteri gibi mikroplarla savaşta en önemli kalkanlarımızdan biridir.

VİRÜSLERE KARŞI EN GÜÇLÜ SİLAHLARDAN BİRİ DE ÇİNKODUR
Çinko: Çinko, bağışıklık fonksiyonu, büyüme ve gelişme için esansiyel olan önemli bir eser elementtir. Yapılan çalışmalarda çinko desteği alanlarda virüslere karşı savunmanın güçlendiği, bağışıklık sistemi cevabının arttığı ve virüslerin çoğalmasının engellendiği gösterilmiştir. Düzensiz beslenme, yaşlanma, alkol tüketimi gibi nedenler çinko eksikliğine neden olmaktadır.

Virüsler vücudumuza girdikten sonra hücrelerimizin yüzeylerine tutunurlar, bu tutunmayı başardıktan sonra hücrelerimizin içine girerek kendilerinin çoğaltabilmek için bizim hücremizin DNA’sını kullanmaya başlarlar. Bu süreçte çeşitli enzimler (viral proteazlar, polimerazlar gibi) aktifleşmelidir, aksi takdirde virüsler çoğalamazlar.

İşte çinko hem virüsün hücreye tutunmasını engeller hem de virüs hücre içine girse bile çoğalmaları için gerekli enzimlerin aktifleşmesini engellediğinden virüslerin hastalık yapıcı etkilerini önler, yani antiviral özellik gösterir. Yapılan çalışmalarda koronavirüs, influenza, hepatit C virüsü, Human Papilloma Virüs (HPV) gibi insanlarda sık görülen viral enfeksiyonlara karşı savunmada çinkonun koruyucu ve antiviral etkisi gösterilmiştir. Virüslere karşı en güçlü silahlarımızdan biri çinkodur. Günlük çinko ihtiyacımız erişkinde 8-11 mg kadardır. Günlük çinko desteğinizi almayı ihmal etmeyin.

SAĞLIKLI YAŞLANMAK İÇİN;
Yaşam süresince «Fonksiyonel yeterlilik»
Temel ihtiyaçlarını karşılamak,
Öğrenmeye, karar vermeye devam etmek,
Hareketliliğin devamlılığı,
İlişkiler kurabilmek, var olanları sürdürebilmek,
Topluma katılmak ve
AKTİF YAŞAM gereklidir.
YAŞLANMA İLE NELER BOZULUR?
Sindirim Sistemi,
Ağız mukozasında bozulma, tükrük salgısında azalma, dişlerdeki kayıp, nedeniyle kullanılan ürünlere bağlı ek sorunlar,
Mide asit salgısında azalma, pankreatik yetersizlik: sindirim sorunları,
İnce barsakda zayıflama, vitamin mineral ve diğer besin emilim bozuklukları,
Vit B12, folik asit, demir, kalsiyum emilim bozuklukları,
D vitamininin etkisinin azalması,
Kolon motilite bozuklukları - kabızlık.
Ayrıca yaşlandıkça KANSER RİSKİ DE ARTAR.
Medikal Estetik Hekimi
Dr. Seran Göçer
Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap
Facebook: @drserangocer
Instagram: @serangocer
Youtube - Dr. Seran Göçer


Paylaş delicious Paylaş digg Paylaş facebook Paylaş furl Paylaş linkedin Paylaş myspace Paylaş reddit Paylaş stumble Paylaş technorati Paylaş twitter
 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son İleti
0 Yanıt
1475 Gösterim
Son İleti 16 Ağustos 2007, 00:40:06
Gönderen: sevdaligul
0 Yanıt
562 Gösterim
Son İleti 16 Mart 2012, 16:24:37
Gönderen: ozguraksoy9134
0 Yanıt
558 Gösterim
Son İleti 16 Mart 2012, 17:16:09
Gönderen: ozguraksoy9134
0 Yanıt
368 Gösterim
Son İleti 26 Kasım 2019, 00:36:34
Gönderen: enesk001
0 Yanıt
83 Gösterim
Son İleti 23 Ekim 2023, 23:31:06
Gönderen: Sendebiliyorsun