Ayrıntılı Konu Bilgileri
Sayfa BaşlığıKonu: AZ YEME, METABOLİZMAN YAVAŞLAMASIN!
Mesaj SayısıMesaj Sayısı: 0 cevap var
OkumaGösterim: 1022
Google Özel Arama

Gönderen Konu: AZ YEME, METABOLİZMAN YAVAŞLAMASIN!  (Okunma sayısı 1022 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

    ђ๏Ŧєєz

  • Özel Üye
  • *
  • Avatar Yok

  • İleti: 6692
  • Nerden: eksi25 - Erzurum
  • Rep: +586/-0
  • Cinsiyet: Bay
    • MSN Messenger - hofeez@sevdaligul.com
    • Profili Görüntüle E-Posta
  • Çevrimdışı
AZ YEME, METABOLİZMAN YAVAŞLAMASIN!
« : 12 Mayıs 2007, 00:24:02 »


 

Az yeme, metabolizman yavaşlamasın
 
Metabolizmayı öğün sayısını artırarak hızlandırın. Kuru kayısı, erik, dut, üzüm ve vişne bağırsakları çalıştırır. Meyveleri ara öğünde ve kabuğuyla tüketin. Karpuzu bile kabuğuna yakın kısmıyla yemeye çalışın
 
Siz siz olun metabolizmanı zın hızını düşürmeyin. Eğer metabolizma hızınız 2 bin ise yemeyi kısarak onu 1500'e düşürebilirsiniz. Bu noktadan sonra metabolizmayı hızlandırmak sanıldığı gibi kolay değil. Amerikan Hastanesi'nden diyetisyen Nilay Topçam Zihnioğlu, "Metabolizma hızını korumak için aşırı yensin demiyoruz ama ihtiyacınız olanı kısıtlamayın" diyor.
Diyet yaparken nasıl bir yaşam tarzına uymak gerekiyor?
Kişi ilaç kullanıyor mu? Geçirdiği bir ameliyat var mı? Erken menopoz söz konusu mu? Bu tür sorular dışında besin tüketimi ele alınır. Örneğin süt, yoğurt tüketiyor mu yoksa pilav ve makarnayı mı daha fazla yiyor? İş yaşamı nedeniyle çok seyahat eden biri mi? Diyete başlamadan önce ölçümler yapılır. Değerlere bakılarak ortalama bir plan çıkarılır. Yaş, boy, kilo gibi değerlerden de yola çıkılarak fazla kilonun ne kadar sürede verileceği hesaplanır. Ardından diyete uyum gözlenir. Kişi yemek yemeyi seviyor mu yoksa sevmiyor mu? Diyete başladığımızda bizim için en önemli nokta öğün atlamadan besin tüketebiliyor mu sorusu.
Hangi yaş grubunda olursa olsun diyet yapmak demek az yemek veya aç kalmak demek değil. Bunun tam tersi az yemek daha fazla kilo alımına yol açar. Çok yemek yiyen insan daha hızlı zayıflar. Çünkü metabolizması hızlıdır ve diyete daha rahat uyum sağlar. Az yiyen birine daha ne kadar az yedirebilirsiniz? Az yiyen kişinin öncelikle metabolizması nın hızlandırılması gerekir.
Metabolizma nasıl hızlanıyor?
Daha çok öğün koyuyoruz. Az yemek yiyen insan ya öğün atlıyordur ya da az yiyip öğünü bitiriyordur. O zaman kişi hem ihtiyacını karşılayamıyor hem de metabolizması nın hızını düşürüyor. Metabolizmayı hızlandırmak için besin tüketimini sıklaştırıyoruz. Çok yemeyi seven veya önüne yemek konulduğu için yiyenler vardır. Yemeyi seven kişinin yaşam tarzı değişikliği için uğraşıyoruz. Yemeyi sevenlerde metabolizma daha hızlıdır. Bu kişilerde az bir değişiklikle kilo verilebilir. Az yiyenlerin zaten metabolizma hızı yavaştır. Diyelim ki metabolizma hızınız 2 bin, ancak yemeye yemeye onu 1500'e düşürmüşsünüz. Bu noktadan sonra metabolizmayı hızlandırmak kolay değil. Onu düşürmemek için hep aşırı yensin demiyoruz ama ihtiyacınız olanı kısıtlamayın.
Diyet adımları nelerdir?
Öncelikle besinleri tanımak, hangi besin hangisinin yerine geçer onu öğretmek gerekiyor. Sütlü tatlılar kurtarıcıdır, çünkü içinde hem süt vardır, hem de tahıl. Sağlıklı beslenme hiçbir şeyin yenmediği, yani mantının, lahmacunun olmadığı bir beslenme anlamına gelmiyor. Sadece miktarlarla oynamak gerekiyor.
Diyette özellikle hangi gruplar önem kazanıyor?
Süt-yoğurt grubu çok önemli ve her yaşta mutlaka tüketilmeli. Et grubu biraz daha göreceli. Tüm besin öğlerinin olduğu bir diyet yapılmalı. Sadece karbonhidrat ya da protein diyeti yapılmamalı. Hiçbir diyet hayat boyu sürmez, hayat boyu sürecek olan sağlıklı beslenmedir. Önemli olan diyeti yaşam tarzına uydurabilmektir.
Balık grubu çok önemli, haftada iki-üç gün mutlaka tüketilmeli. Özellikle gebeler sofradan eksik etmemeli. Tahıl grubu diyette ihmal edilmemeli. "Hiç ekmek yemiyorum, diyet yapıyorum" denir. Bu, hatadır. Ekmek, hem tok tutar, hem besin değeri vardır. Normal ekmek de yenebilir ama tam tahıl olanının hem besin değeri yüksek hem de tok tutar. Diyette pilav, makarna tek başına veya yanına salatayla yenmeli. Sebze ve meyve günde dokuz porsiyon (beş porsiyon sebze, dört porsiyon meyve) alınmalı.
Porsiyonlar nasıl belirleniyor?
Söğüş halindeki bir-iki domates, salatalık, bir sebze yemeği (yaklaşık dört kaşık) bir porsiyondur. Hem öğlen hem akşam salata yemek, sabah kahvaltısındaki domates, salatalık ve biber, bir de sebze yemeği almak beş porsiyon ediyor. Etin yanına haşlanmış sebze yerseniz bu bir porsiyondur.
Meyve sınırsız yenebilir mi?
Meyvenin kalorisiz olduğu düşünülerek sınırsız tüketilebileceğ i sanılıyor ama kalorisiz değil. Günde en azından iki porsiyon tüketilmesini istiyoruz. Normal büyüklükteki bir elma, bir muz iki porsiyon meyvedir. İki-üç bardak portakal suyu içmek diyet yaptığınız anlamına gelmez. Suyu yerine meyvenin kendisini yiyin.
Meyvelerden bizim için olmazsa olmaz hangileri?
Meyve adından çok miktar önemli. Hemen hemen hepsinde posa vardır. Özel durumlarda potasyum açısından zengin olanlar (muz) alınabilir. Karpuz çok yenir, çok kalorisi olmasa da çok aşırıya kaçılmamalı. Kuru meyveler çok önemli. Örneğin kuru kayısıyı her zaman her yerde yemek mümkün.
Neden kuru kayısı?
Bağırsak hareketlerini düzenliyor. Ama kayısı olmazsa kuru erik, kuru üzüm, vişne veya dut da yenebilir.
Meyveler ne zaman yenmeli?
Aslında A vitamini içeren gruplar için yemekle arayı çok açmamak gerekebilir. Çünkü vitaminin vücutta emilimi düşüyor. Meyve istendiği zaman yenebilir, ara öğün olarak iyidir. Kesinlikle kabuğuyla yenmeli. Karpuzu bile kabuğuna yakın kısmıyla yiyin Portakalın beyazı bile soyulmamalı.

* * * * *

Salatayı bir de yoğurtla dene
Unutma!
Kilo vermek için öğün atlama.
Kilo vermek için hareket et.
Metabolizmanı canlı tut.
Su, doğal detokstur.
Doğal vitamin, mineral ve antioksidanlardan vazgeçme.

Mutlaka yap!
Günde en az beş öğün tüket.
Her gün 10 bardak su iç.
Haftada üç gün yürüyüş yap.
Kalsiyum ve posa tüket.

Bir dene!
Bir şey içmek istersen asitli içecek yerine acı soslu domates suyunun tadını dene.
Salatayı yağ yerine yoğurtla lezzetlendirmeyi dene.
Sevdiğin sebzeleri baharat ve az yağ ile fırın torbasında pişir.
Canın tatlı istediğinde iki-üç tane doğal kayısıyı dene.

Uzak dur!
Yağı tamamen kesme ama aşırı yağlı yiyeceklerden de uzak dur
Tek çeşit yiyecekle diyet yapma, zarar görürsün.
Çok az yemek yemeye çalışma, aç kalmak zayıflamak değildir.

* * * * *


Ekmek değişim listesi
(Bu grupta yer alan besinlerin karşısında yazan miktarlar 1 dilim ekmeğe eşittir)
Kuru baklagiller (kuru fasulye, nohut, mercimek, barbunya): 4 yemek kaşığı
Mercimek çorba: 1 kâse
Un çorbası: 1 kâse
Şehriye çorbası: 1 kâse
Pirinç çorbası: 1 kâse
Domates çorbası: 1 kâse
Tarhana çorbası: 1 kâse
Pirinç pilavı: 2 yemek kaşığı
Bulgur pilavı: 2 yemek kaşığı
Kuskus: 2 yemek kaşığı
Makarna: 2 yemek kaşığı
Yufka: 1/4 adet
Patates (haşlama): 1 küçük boy
Grissini: 2 adet
Galeta: 1 adet
Etimek: 2 adet
Beyaz leblebi: 1 çay bardağı
Sarı leblebi: 1 çay bardağı


Paylaş delicious Paylaş digg Paylaş facebook Paylaş furl Paylaş linkedin Paylaş myspace Paylaş reddit Paylaş stumble Paylaş technorati Paylaş twitter
 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son İleti
4 Yanıt
1230 Gösterim
Son İleti 26 Temmuz 2008, 20:51:38
Gönderen: çalıkuşu