Çocukluk yaslarinda atesli bir hastalik sirasinda görülen kasilmalardir. Bes ayliktan 5 yasina kadar olan yas grubunda en sik görülür. Erkek çocuklarda kiz çocuklarindan daha sik görülür. Genetik faktörler önemli rol oynar. Vakalarin %25 inde aile öyküsü vardir.
Atese bagli havalelerin %4 ünde kalici havalelere yani epilepsiye dönüsüm söz konusudur.
Tedavi, havalenin durdurulmasi, atesin düsürülmesi ve atesin nedeni olan hastaligin tedavisi olmak üzere üç etap halinde ele alinir.
Korunmada ise, özellikle aile öyküsünde atesli iken havale geçiren anne-baba ve çocuklari olan ailelerin çocuklarinda ve daha önce atesli iken havale geçiren çocuklarin atesleri yükseldiginde dikkat etmek, hemen bir ates düsürücü fitil veya agizdan ates düsürücü ilaç verilerek atesi kontrol altina almak gerekir. Eger ates yine düsmüyorsa çocugun koltuk altina ve kasiklarina islak bez konularak veya ilik suyla dus yaptirilarak atesin düşürülmesine çalişilir. Ancak sunu hemen belirtmek isterim ki,ateşin ani olarak iki dereceden fazla düşürülmesi de tehlikeli olup çocuğun soka girmesine neden olabilir. Bu sebeple atesin yavaş yavaş düşürülmesi, ani düşürmelerden kaçınılması gerekmektedir. Çocuk serin bir yere alınmalı evde yapılan ilk tedbirlerden sonra ateşin nedenini bulmak için bir hekime müracaat edilmelidir.