Resimlerin Görüntülenmesine İzin Verilmiyor.
Üye Ol ya da
Giriş YapCumhurbaşkanı Sezer, 4'ü Türk Silahlı Kuvvetleri ile ilgili 5 kanunu onayladı. Onaydan geçen kanunlar arasında astsubayların teğmen olmasını sağlayan yasa da var.
Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, 4'ü Türk Silahlı Kuvvetleriyle (TSK) ilgili 5 kanunu onayladı. Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezinden yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Sezer tarafından onaylanan 5589 sayılı ''Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'', 5590 sayılı ''Uçuş, Paraşüt, Denizaltı, Dalgıç ve Kurbağa Adam Hizmetleri Tazminat Kanunu ve 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'', 5591 sayılı ''Askerlik Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'', 5592 sayılı ''Er ve Erbaş Harçlıkları Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'' ve 5593 sayılı ''Sanayi ve Ticaret Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'' yayımlanmak üzere Başbakanlığa gönderildi.
-TSK İLE İLGİLİ KANUNLAR-
5589 sayılı ''Türk silahlı Kuvvetleri Personel Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun''a göre, kuvvet komutanlıkları, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığınca belirlenen esaslar dahilinde yapılacak subaylık nosyonu kazandırma eğitimini başarıyla bitirenler, bitirdikleri tarihten geçerli olarak teğmen olabilecek.
Bu personelin subaylık atamaları, hangi tarihte olursa olsun, kademe ilerlemesi veya üst rütbeye yükselmelerine esas olacak atamada, aynı takvim yılının 30 Ağustos tarihi esas alınacak. Ancak, 30 Ağustostan sonra subay atananlara, bu işlemden dolayı geriye doğru maaş, maaş farkı ve diğer özlük hakları verilmeyecek. Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce astsubaylıktan subaylığa geçiş için yapılan seçme sınavını kazanan astsubaylar için, bu kanunla yapılacak değişiklikten önceki uygulamalara devam edilecek.
-ÇOCUKLARA AİLE YARDIMI-
TSK personelinin çocuklarına yapılan aile yardımında, çocukların yaş sınırlarına ilişkin düzenleme de yapıldı. Buna göre, daha önce aile yardımı ödenen erkek çocuklar için 19 olan yaş sınırı 25'e yükseltiliyor. Daha önce 25 yaşına kadar aile yardımı alan kız çocuklarında ise yaş sınırı kaldırılarak, bu çocuklara evleninceye kadar yardım ödenmesi öngörülüyor.
-DALGIÇ VE KURBAĞA ADAMLAR-
5590 sayılı ''Uçuş, Paraşüt, Denizaltı, Dalgıç ve Kurbağa Adam Hizmetleri Tazminat Kanunu ve 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun''a göre, dalgıç ve kurbağa adamların aylık dalış tazminatı ve hizmet sürelerinin onaylanması, kuvvet komutanlıklarının yanı sıra Jandarma Genel Komutanlığı veya Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından yapılabilecek. Silahlı Kuvvetlerde uçucuların, paraşütçülerin ve denizaltıcıların bu hizmetlerini yapacakları uçak ve gemi ihtiyaçları da kuvvet komutanlıkları, Jandarma Genel Komutanlığı veya Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından saptanacak.
-GÖÇMENLERİN ASKERLİK DURUMU-
5591 sayılı ''Askerlik Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'', bu kanunun yürürlüğe gireceği tarihe kadar Türk vatandaşlığına geçen ve geldiği ülkede askerlik yapan göçmenlerin, bunu belgelemeleri durumunda Türkiye'de askerlik hizmetinden muaf tutulmasını öngörüyor.
-ER VE ERBAŞ HARÇLIKLARI-
5592 sayılı ''Er ve Erbaş Harçlıkları Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'', er ve erbaş harçlıklarının, bankacılık sistemi aracılığıyla ödenebilmesine imkan tanıyor.
-SANAYİ KURULUŞLARI İLE ÜNİVERSİTELERİN İŞBİRLİĞİ-
5593 sayılı ''Sanayi ve Ticaret Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'' ise sanayi kuruluşlarının, yükseköğretim kurumları ve vakıf üniversiteleri ile işbirliği yaparak, teknolojik araştırma ve geliştirmeye aktif katılımını sağlayacak programlar içinde yer almasını öngörüyor