Nöropsikiyatri uzmanı Dr. Oğuz Tan, ilaçla ve psikoterapiyle sonuç alınmayan, depresyon vakalarında uygulanan elektroşok tedavisinin, aşk acısı çekenlere de uygulandığını ve başarılı sonuçlar alındığını belirtti. Tan "Aşk acısı önemli bir ölüm sebebidir" dedi
İnsanoğlu var olduğu günden beri aşık olup, acısını çekiyor. Acıdan kurtulmanın yöntemleri de her geçen gün çoğalıyor. Aşk kadar eski bir yöntem olan elektrosok tedavisi aşk acısına çare olmak üzere. Nöropsikiyatri uzmanı Oğuz Tan aşk acısını elektroşok tedavisi ile engellediklerini ve yüzde 90 oranında başarı sağladıklarını belirtti.
Depresyon tedavisinde 1930'lu yıllardan beri uygulanan elektroşokun, her iki şakak bölgesinin ön tarafına düşük voltajlı (50-70 mili volt) elektrik akımı verilmesiyle gerçekleştiğini kaydetti.
Bilinen depresyon vakalarının yanında aşk acısı çekenlere de elektroşok tedavisi uyguladıklarını kaydeden Tan, aşk acısının, depresyona ve hatta intihara bağlı ölümlerin sebepleri arasında olduğunu söyledi. Tan, ''Aşk acısı çektiği için intiharın eşiğine gelen kişilere elektroşok uyguluyoruz. Yani aşk acısı şarkılara, şiirlere konu olmanın ötesinde, önemli bir ölüm sebebidir'' dedi.
ORTALAMA 7 SEANSTA GEÇER
Aşk acısı nedeniyle depresyona girenlere öncelikle psikoterapi ve daha sonra ilaç tedavisi düşünüldüğünü ifade eden Tan şunları söyledi: ''Ortada böyle ağır depresyon ve intihar gibi bir tehlike varsa, tetikleyicisi ne olursa olsun (ister aşk acısı, ister sevilen bir kişinin ölümü, ister iş kaybı) elektroşok uygulanır. Depresyonun sebebi ne olursa olsun elektroşok uygulanabilir. Önemli olan depresyonun sebebi değil, ilaç ve psikoterapiyle düzelip düzelmediği ve hastanın intihar riski taşıyıp taşımadığıdır. Biz de elektroşoku bu gibi hallerde uyguluyoruz, Türkiye'deki diğer klinikler de, dünya da. Elektroşok ortalama 7 seans uygulanır.
Seansların sıklığı genellikle gün aşırıdır. (yani haftada 3 seans kadar) Bu 7 seans ortalaması azalabilir de, artabilir de. Sayı, kişinin çektiği acıya değil, tedaviye verdiği cevaba bağlıdır. Hızlı düzelen birinde mesela 4 seansta kesilebilir, düzelmeyen de 10 seansın üstüne çıkılabilir.''
TEDAViDEN SONRA FIKRA ANLATIR
Elektroşok uygulansa da, ilaç tedavisine devam edildiğini belirten Tan, elektroşokun depresyonun en etkili tedavisi olduğu halde, ilaçla desteklenmemesi durumunda tekrarlama riskinin yüksek olduğunu kaydetti. Tan sözlerine şöyle devam etti: ''Aşk acısıyla bize başvuran hasta sayısı sayılamayacak kadar çok. Elektroşok bunların sadece küçük bir bölümüne uygulanmıştır. Yani, problemin aşk acısı olmaktan çıkıp ağır depresyona dönüştüğü, psikoterapi ve ilaçla düzelmeyen veya intihar riski taşıyan vakalar. Çoğu kişide psikoterapi ve ilaç tedavisi yeterli olur. Elektroşokun başarı oranı yüzde 90 civarındadır. Bu yöntemin diğer tedavilerle düzelmeyen, dirençli, ağır vakalara uygulandığı düşünülürse, başarı oranı oldukça yüksek kabul edilebilir. Yani elektroşokla, aşk acısı çektiği için ölmek isteyen bir hasta 1-2 hafta†içinde, yüzde 90 ihtimalle, fıkra anlatıp şarkı söylemeye başlar.
_________________