Alkali Beslenme
Bugünkü yazımızda alkali beslenme ile ilgili detaylara değineceğiz. Özellikle diyet yapanların daha önce duymuş olduğu alkali beslenme ile ilgili birçok soru bulunuyor. ‘Alkali nedir?’, ‘Alkali diyet nedir?’, ‘Alkali beslenme nedir?’, ‘Alkali yiyecekler nelerdir?’ ve ‘Alkali beslenme nasıl olur?’ gibi sorularınızın cevaplarını Uzman Diyetisyen Merve Kalelioğlu eşliğinde yanıtladık.
Alkali Beslenme Diyeti Ne Demektir? Önemi Nedir?
Alkali beslenme türü kısaca vücudunuzun pH dengesini sağlamaya yönelik bir beslenme türüdür. İnsanların vücudundaki pH dengesi ortalama olarak 7.35’tir. Alkali beslenme diyetinin teorisine göre vücudumuza giren her besin bahsi geçen pH dengesini değiştirir. Öte yandan asidik beslenme ile vücut pH dengesini yakalayamaz. Vücutta artan asit oranı ile birlikte hücreler ve organlar zarar görmeye başlar. Bu durumun belirtileri arasında ise bağışıklık sisteminin zayıflaması, halsiz hissetme ve kilo alma gibi semptomlar yer almaktadır. Alkali beslenme diyetinin önemi de bu noktada ortaya çıkar çünkü vücudu fazla asit yükünden kurtarır.
Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor.
Üye Ol ya da
Giriş Yapöğrenmek için linke tıklayarak ilgili blog yazımızı inceleyebilirsiniz.
Kolay Alkali Diyet Programı ile Amaca Ulaşmak Mümkün
Diyet yaparken karşılaşılan en zor durumlar, hem tüketilecek gıdanın kolay temin edilememesi he de yapılan diyetin uygulanabilir olmamasıdır. Uygulanacak bir diyet programının mutlaka kolay ve hafif olması tercih edilmelidir. Diyet uygulayacak kişiler eğer uygulaması kolay bir diyet programına sahip olabilirlerse, hem ekonomik hem bedeni hem de psikolojik bir yük oluşturmadan istedikleri amaçlara ulaşabilirler.
Asidik Yiyecek ve İçecekler Yağlanmaya Sebebiyet Verir!
Gün içerisinde tüketilen içeceklerden çay, kahve ve özellikle gazlı içecekler (ki bunlar içerisinde en başta gelen kola) asidik olarak 2.8 pH değerine sahiptirler ve kanımızı asidik hale getirirler. Vücudumuz bu asidik ortamın zararlarından korunmak için kendini koruma sistemlerini devreye sokar. Sonrasında da vücut içerisinde bulunan Hidrojen moleküllerini, bizim anlayacağımız manasıyla şekeri yağa dönüştürerek depolama alanları olan göbek bölgesinden başlayarak diğer bölgelere de yağ depolamaya başlar. ‘Vücudun asidik olmasının belirtileri’ nelerdir sorusunun cevabını bu linkten öğrenebilirsiniz.
pH Değeri Yüksek Besinler
pH değeri yüksek besinler ile ilgili genel bir liste yapmakta da fayda gördük:
Turpgiller kategorisinde yer alan lahana, brokoli, brüksel lahanası gibi sebzeler,
Kök sebze kategorisinde yer alan turp, şalgam, patates, pancar, havuç gibi sebzeler
Yeşil yapraklı sebzeler arasında yer alan pazı, ıspanak, kara lahana, kereviz gibi sebzeler,
Kırmızı biber,
Limon,
Sarımsak,
Elma, muz, üzüm, kavun, portakal, şeftali, greyfurt, avokado, karpuz ve hurma gibi meyveler,
Badem ve kestane gibi protein değeri yüksek olan bazı besinler,
Baharat kategorisinde yer alan tarçın, köri, zencefil, hardal, deniz tuzu, nane, çörek otu, kekik ve kimyon gibi besinler yer almaktadır.
Tercih Ettiğiniz Suyun pH Değeri Kaç Olmalı?
Vücudunuza aldığınız suyun pH özelliğine dikkat ederek bile yapmış olduğunuz diyetin çok daha hızlı ve etkili olmasını sağlayabilirsiniz. Bunun için sadece marketlerden aldığınız su şişelerinin üzerinde yazılı pH miktarını kotrol etmeniz bile yeterli olacaktır. Alacağınız suyun pH değerinin mutlaka 7.4’ün üzerinde olmasına yani alkali su olmasına dikkat etmelisiniz. Böylece diyetinizi daha etkili bir hale getirebilirsiniz.
Akşam Yemeklerinde Ne Yenmeli?
Vücudunuz özellikle akşam yemeğinde aldığınız hidrojen moleküllerini yağa dönüştürme eğiliminde olduğu da unutulmamalıdır. Bu nedenle de kendinize mutlaka diyet akşam yemeği hazırlamalısınız. Vücudunuzun biyolojik saati, güneş battıktan sonra daha az hareket olacağı prensibine göre ayarlı olduğundan güneş battıktan sonra alacağınız özellikle şeker katkılı gıdalar sizin tüm zayıflama çabalarınızı boşa çıkartacaktır. Diyetinizin etkili olması için haftada bir akşam öğünü yenilmemesi de tedbirlerden biri olabilecektir.
Sağlıklı yaşam alışkanlığınızın belirlenmesi ve alkali diyet hakkında daha detaylı bilgi ve yardım almak için Merve Diyet Beslenme Danışma Merkezinde bulunan uzman diyetisyenlerimiz ile görüşebilirsiniz. Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor.
Üye Ol ya da
Giriş Yapleri arasında yer alan Merve Diyet Beslenme Danışma Merkezinde kurucu ve yönetici diyetisyen Merve Kalelioğlu’dan randevu alabilirsiniz.
Kaynak: Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor.
Üye Ol ya da
Giriş Yap