Ayrıntılı Konu Bilgileri
Sayfa BaşlığıKonu: AKLINIZI NASIL GÜCLENDIRIRSINIZ?
Mesaj SayısıMesaj Sayısı: 0 cevap var
OkumaGösterim: 770
Google Özel Arama

Gönderen Konu: AKLINIZI NASIL GÜCLENDIRIRSINIZ?  (Okunma sayısı 770 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

    orkide

  • Özel Üye
  • *

  • İleti: 5263
  • Nerden: Almanya
  • Rep: +1521/-1
  • Cinsiyet: Bayan
    • Profili Görüntüle
  • Çevrimdışı
AKLINIZI NASIL GÜCLENDIRIRSINIZ?
« : 17 Mayıs 2008, 18:38:43 »


 


Aklinizi güçlendiren öneriler

Unutkanlik sorunu, yaslanan insanin en önemli korkularindan. Iste aklinizi güçlendirmek için 11 öneri...

Unutkanlik herkesin en büyük düsmanlarindan biri. Aklimizi daha iyi kullanmak ve unutkanligi azaltmak elimizde. Nasil mi? Harvard Tip Okulu ögretim üyesi Dr. Aoron P. Nelson zinde bir beyne sahip olmanin temel kurallarini siraladi. Iste aklinizi güçlendirmek için 11 öneri...

Yaslananin korkulu rüyasi
Unutkanlik sorunu, yaslanan insanin en önemli korkularindandir. Özellikle 50`li yaslar sonrasinda ufak tefek unutkanliklar ile ciddi bellek sorunlari birbirine karistirilir. Orta yaslilarin nerdeyse yarisi kendilerinde bir bellek kaybi sorununun basladigini zanneder. Hemen belirtelim! Bunlarin çogu küçük ve hos unutkanliklardir. Hayati tatlandiran ve keyif katanlar biraz da bu nükteli olaylardir! Bellegi güçlü tutmanin pek çok püf noktasi, uyulmasi gereken çok sayida kurali var. Harvard Tip Okulu ögretim üyesi Dr. Aoron P. Nelson zinde bir beyne sahip olmanin temel kurallarini söyle siraliyor:

• Hipertansiyonu ve kolesterol yüksekligi sorununu önleyin ya da kontrol altina alin. Kalbiniz için kötü olanin beyniniz için de kötü oldugunu unutmayin.

• Alkolü azaltin. Erkeklerin iki, kadinlarin bir ölçüden (bir ölçü içkiyi `bir bardak sarap` olarak kabul edebilirsiniz) daha fazla alkol kullanmasi beyin hücrelerini tahrip etmektedir.

• Iyi ve kaliteli uyku uyuyun. Iyi bir uyku için ortalama 8 saat gerekir. Kaliteli uyku beynin yeni ögrenilenleri pekistirmesini saglar. Ögrenilmis bilgilerin pekistirilmesinin uzun süreli bellegin en önemli destegi oldugu biliniyor.

• Stresinizi iyi yönetin. Ölçülü ve kontrollü stres dikkati yogunlastirmakta, odaklanmayi arttirmaktadir. Kontrolsüz, uzun süreli ve asiri stres ise dikkati sürdürme kapasitesini yok etmekte, unutkanligi tetiklemekte, kortizol hormonunu yükselterek beynin bellek için önemli bölümlerinde hasar gelistirmektedir.

• Yeni seyler ögrenmeye devam edin. Her yeni bilgi ve beceri birer bellek egzersizidir. Yeni sporlar, hobiler, arastirma alanlari, heyecanli ve zevkli problemler, ezberlenen yeni siirler ve yeni diller beyniniz için en güçlü vitaminlerdir.

• Tembelligi birakin. Zihinsel faaliyetlerinizi sinirlamayin. Özellikle televizyon seyretmek gibi pasif faaliyetleri azaltin. Televizyon karsisinda geçirdiginiz saatler sadece bedensel degil, ruhsal sagliginizi da kötü yönde etkiler.

• Her gün egzersiz yapin. Günde 30-45 dakika, haftada en az 4 gün yürümeye, is saatlerinde daha çok aktif olmaya, kisa mesafelerde tasit kullanmamaya çalisin. Özellikle yürümenin beyin sagligi ve yeniden yapilanma sürecini olumlu yönde etkiledigini gösteren çok sayida kanit var. Beynin yeni yetenekler kazanabilmesi beyin hücreleri arasinda güçlü ve yogun yeni baglantilar olusturabilmesinin baslica desteklerinden biri de düzenli ve ilimli egzersizlerdir. Bizim önerimiz firsat buldukça yürümenizdir.

• Kullandiginiz ilaçlari yeniden gözden geçirin. Özellikle beyni etkileyen ilaçlari doktor önerisi olmadan kullanmayin. Depresyon giderici, uyku verici, ruhsal gevsetici ilaçlara komsu, es dost tavsiyeleri ile baslamayin.

• Reçetesiz satilan ilaçlari rasgele yutmayin. Dogal ya da zararsiz diye kullanabileceginiz bitkisel ürünlerin (valerianlar), besin desteklerinin (melatonin) ve digerlerinin (hüperzin, Sam`e) beyin hücrelerinizi üzebilecegini, zihinsel fonksiyonlari bozabilecegini unutmayin. Antihistamik-antialerjik ilaçlari özellikle alüminyum içeren antiasitleri ve uyku kolaylastiricilari doktorunuzla konusmadan uzun süre kullanmayin.

• Vitaminlerden yararlanin. E ve C vitamini gibi antioksidan vitaminlerin, selenyum gibi serbest radikal avcisi minerallerin hücreleri oksitlenmekten koruyan güçlerinden faydalanabilirsiniz. Yeteri kadar B vitamini, özellikle B12 vitamini aldiginizdan emin olun. Dengeli bir beslenmenin de yaslilikta vitamin eksikligine yol açabilecegini hatirlayin.

• Hayata bagli kalin. Hayatiniza önem katan baglari iyice sikilastirin. Huzurunuzu koruma ve güçlendirmeye bakin. Aileniz, dostlariniz, isiniz, hemserilik ve vatandaslik baglariniza, inançlariniza daha siki sarilin. Insanlarla daha sik birlikte olmaya, aileniz ve arkadaslarinizla olumlu iliskiler kurmaya ve sosyal aktivitenizi çogaltmaya çalisin. Iyi sosyal iliskileri olan yaslilarda bellek fonksiyonlari bozulmuyor. Sosyal iliskiler bir taraftan zihinsel egzersizleri yogunlastiriyor, diger taraftan çesitli olaylarin ruhsal travmalarini hafifletmeye yardimci oluyor.
Resimlerin Görüntülenmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap

            AÇIK KALPLE KONUŞAN DÜŞMAN, İÇİNDEN PAZARLIKLI DOSTTAN DAHA iyidir.


Paylaş delicious Paylaş digg Paylaş facebook Paylaş furl Paylaş linkedin Paylaş myspace Paylaş reddit Paylaş stumble Paylaş technorati Paylaş twitter
 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son İleti
7 Yanıt
2346 Gösterim
Son İleti 28 Temmuz 2009, 10:19:02
Gönderen: çalıkuşu
1 Yanıt
1300 Gösterim
Son İleti 04 Mart 2008, 13:31:01
Gönderen: sevde34
1 Yanıt
1120 Gösterim
Son İleti 15 Mayıs 2008, 21:05:37
Gönderen: sevdaligul
0 Yanıt
1090 Gösterim
Son İleti 21 Aralık 2008, 22:24:40
Gönderen: ђ๏Ŧєєz
0 Yanıt
169 Gösterim
Son İleti 24 Kasım 2022, 10:55:24
Gönderen: ahmetkarablogger