Ayrıntılı Konu Bilgileri
Sayfa BaşlığıKonu: AĞRISIZ SIM KART TAKILIR!
Mesaj SayısıMesaj Sayısı: 1 cevap var
OkumaGösterim: 1766
Google Özel Arama

Gönderen Konu: AĞRISIZ SIM KART TAKILIR!  (Okunma sayısı 1766 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

    ђ๏Ŧєєz

  • Özel Üye
  • *
  • Avatar Yok

  • İleti: 6692
  • Nerden: eksi25 - Erzurum
  • Rep: +586/-0
  • Cinsiyet: Bay
    • MSN Messenger - hofeez@sevdaligul.com
    • Profili Görüntüle E-Posta
  • Çevrimdışı
AĞRISIZ SIM KART TAKILIR!
« : 30 Mart 2008, 12:40:38 »


 

Cep telefonlarımızın içerisinde yer alan SIM kartlar var ya; siz siz olun onları asla küçümsemeyin! O kartlar insanlar arasında sesli iletişim kurmanın yanı sıra cihazlar arasında da veri taşıyacaklar.

Böylece SIM kartı sayesinde toplanan bilgilerle barajlardaki su seviyesi tespit edilebilecek, su ve doğalgaz gibi sayaçlar uzaktan okunabilecek, görme özürlüler bastonlarına yerleştirilmiş kartlardan gelen komutlarla güvenli yürüyüşler yapabilecek, Boğaziçi’nde gürültü seviyesi bile bu kartlarla ölçülebilecek! Söylediğimiz şeylerin bazıları zaten hayata geçmiş durumda. Bir kısmı ise proje aşamasından kullanım aşamasına dönüşmek üzere gün sayıyor. SIM kartının bilgi iletimi ile araçların yerini belirleme (GPS) teknolojisi birleşince kaybolan araçların bulunması artık çok kolay. Posta pulu büyüklüğündeki kartın görevinin telefon numarası tahsisinden ibaret olmadığına dikkat çeken Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Ekrem Yener, elektrikli bütün cihazlara kart takmanın mümkün olduğunu söylüyor. Görme özürlülerin bastonuna monte edilecek SIM kartlı cihaz, kullanıcıya bulunduğu noktayı söyleyebilecek, öğrenciyi evden okula gidip gelirken izlemek ailesi ile mümkün hale gelebilecek. Tansiyon veya kan şekeri ölçümleri anında doktora iletilebilecek. Ve tam bu noktada insanın aklına şu soru geliyor: Yoksa insana monte edileceği günler de yakın mı?

Teknoloji, sağlıktan ulaşıma, iletişimden eğlenceye hayatımızın her alanında. Gün geçmiyor ki hayatımızla bütünleşen yeni cihaz ve uygulamayla karşılaşmayalım. Artık çok sıradışı olmayan cihazlar ilgimizi bile çekmiyor. İnsan, telefonun icadında, teller üzerinden sesin iletileceğini duyduğunda muhtemelen hayrete düşüp inanmak istememiştir. Kablosuz iletişim imkanı sunan cep telefonlarını ilk gördüğümüzde de dudak bükmüştük. Cep telefonlarının ses gibi hizmetler vermesini sağlayan SIM kartlarının ise marifetini fazla bilmiyoruz. Posta pulu büyüklüğündeki kartın görevinin telefon numarası tahsisinden ibaret olduğunu sanıyoruz. Halbuki SIM kartları, hayallerin ulaşabildiği, kullandığımız buzdolabından çamaşır makinesine, okula giden çocuğun boynundaki kolyeye, otomobilden elektrik, su, doğalgaz sayacına, barajlardan uçaklara birçok alanda iletişimi sağlamaya aday.

SIM kart, takıldığı cihazın koordinatını belirleyip istenilen yere “ben buradayım” diye bilgi gönderebiliyor. Baz istasyonları ve uydu aracılığı ile bulunduğu noktayı ve programlanan bilgiyi belirlenen merkeze gönderebiliyor. Böylece haberleşme imkanı sağlıyor. SIM kartlarının bu haberleşme özelliği, değişik iş alanlarında kullanılmaya başlandı. Günün birinde her cihazda bir SIM kart olacağını iddia eden Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Ekrem Yener, içinde elektrik olan her türlü cihaza kart takmanın mümkün olduğunu söylüyor.

Kablosuz ya da sabit bir ağ aracılığıyla cihazların uzaktan izlenebilmesi, kontrol edilebilmesine imkan veren telemetri teknolojisine dayalı çözümler, hayatımızın her alanına giriyor. İçerisinde SIM kart bulunan telemetri cihazları bir EKG, tansiyon veya kan şekeri ölçüm cihazına takıldığında, yapılan ölçümün sonucunu belirlenen bir sağlık merkezine veya doktora anında iletilebiliyor. Tansiyonun ölçümünden sonra elde edilen değerlerin aile hekiminin bilgisayarına gönderilmesi hayal ve proje aşamasından çıktı, kullanım aşamasına geldi. Hatta normalin üzerinde bir değerle karşılaşıldığında cihaz kendini acil konuma alıp doktoru bile arayabiliyor. Anlatılan uygulama ve projeleri görüp duyunca “Acaba insana da SIM kartı takılacak mı?” sorusu akla geliyor.

Su seviyesi kontrol altında

Ekrem Yener’in anlatımına göre, SIM kartı coğrafi tabanlı iş modellerinde kolaylıkla uygulanabiliyor. Kart bir cihaza takıldığında, ölçtüğü değeri de belirlenen bir merkeze 7 gün 24 saat gönderebiliyor. Bu bilgiyi anlık, günlük, aylık da almak mümkün. Böylece elektrik, su ve doğalgaz ın ne kadar kullanıldığına bakmak ve faturalandırmak için görevlinin kapı kapı dolaşması ortadan kalkıyor. Bu sisteme uygun olarak SIM katlı elektrik sayaçları üretiliyor. Böylece kaçak enerji kullanımının yaygın olduğu, özellikle elektrik kurumlarının sayaç okutabilmek için adam bulamadığı bölgelerde sarf edilen miktar anında tespit edilecek. Sayaç okumada AYEDAŞ, klasik sayaçlarını SIM kartlı hale getirmek için çalışmalar yapıyor. Bunu BEDAŞ da yapmaya başladı. BEDAŞ, trafolarını uzaktan kontrol ediyor. Ana trafoyu takip edip, arıza durumunda doğru adrese gidiyor. Böylece zaman kazanıyor. Barajlardaki su seviyesini de SIM ile takip mümkün. Hatta Türkiye’deki tüm barajlara SIM takılmış olsa, anlık olarak ülkenin su rezervini kontrol edilebilir. Adapazarı Sular İdaresi, depolardaki su miktarını bu sistemle anlık olarak kontrol ediyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) teknolojiyi kullanan yerel yönetimlerin başında geliyor. İçerisinde cep telefonlarında kullanılan SIM kartlarının aynısının bulunduğu cihazları, değişik noktalara gürültü ölçümü yapmak için kurmuş durumda. Yaz aylarında Boğazın iki yakasından yükselen sesin desibelini tespit etmek için artık ekip gezdirmiyor. Sistemde, SIM’li cihazların bulunduğu yerlerde gürültü oranı belli desibelin üzerine çıkınca İBB ve İstanbul Valiliği’ndeki ilgili birime mesaj gidiyor. Böylece ekipler sinyalin geldiği noktaya gidip işlem yapıyor. İBB bu yıl içerisinde gürültü tespit istasyon sayısını 30’a çıkartmayı hedefliyor.

Bu cihaz insana bile takılacak

Milyonlarca aracın trafikte bulunduğu İstanbul’da, birçok otomobil hırsızlığı yaşanıyor. Sigorta şirketleri büyük maddi kayıplar yaşıyor. Araçlar çalınmaya karşı, bu cihazlar monte edilmiş olarak satışa sunulacak. SIM ile uydu (GPS) özelliği birleşince çalınan araca uydu veya baz istasyonun kapsama alanları taranarak anında ulaşılabilecek. Çünkü cihaz belirlenen merkeze bulunduğu yeri bildiriyor. Kaybolan araç, bilgisayar üzerinden saniye saniye izlenebiliyor. Bu tür cihazları sigorta şirketleri müşterilerinin araçlarına ücretsiz takmak istiyor. Çünkü maliyeti 60-70 YTL.

TÜBİTAK MAM’ın Yer ve Deniz Araştırmaları Enstitüsü, depremi önceden tahmin edebilmek için SIM kartlarından yararlanmaya başladı. Türkiye’nin yaklaşık 140 noktasına, yer hareketini hissedecek derinliğe sismik cihaz ile cep telefonu gömüldü. Fay hareketleri takip edilirken, hareket halinde salgılanan radon gazı bile ölçülebiliyor. Buna göre deprem tahmini yapılıyor.

Yol bilgilendirme, sinyalizasyon ve trafik yoğunluğu projesini İBB yürütüyor. İBB, İstanbul genelindeki sinyalizasyonlarını, ışıklı yol bilgilendirme panolarını ve trafik yoğunluk ölçülerini sensörlerle kontrol ediyor. O sensörlerde birer SIM kartı takılı. İBB, İstanbul’daki tüm araçlarını bu sistemle takip ediyor. Karayolları, bazı bölgelerde istatistiki bilgi toplamak için 2005 yılından beri SIM kartı üzerinden araç sayımı yapıyor. Otomatik Geçiş Sistemi’nin (OGS) de GSM tabanlı hale getirilmesi planlanıyor. TRT’nin dağ başlarında yer alan vericilerine özellikle kışın kimse ulaşamıyor. Bir arıza durumunda buraya ulaşılması çok zor oluyor. Artık vericilerin çalışıp çalışmadığı ve kontrolü GPRS modem ile SIM kartı sayesinde uzaktan yapılıyor. Hatta vericinin jeneratörünün ısısı bile ölçülebiliyor. Orman Genel Müdürlüğü, 29 helikopter, 6 uçak, 817 kara aracını yaklaşık son 6 aydır teknoloji sayesinde takip ediyor. Şimdi de telemetri cihazlarının yangın gözetleme kulelerine yerleştirilmesi planlanıyor. Böylece yangın gözetleme kulelerinden 360 derece dönen bir kamera ile görüntü anında merkeze aktarılacak. 3N teknolojisi ile içerisinde SIM kart bulunan telemetri cihazları daha da yaygınlaşacak. Şu an İstanbul’un birçok noktasında MOBESE kameraları var. Ancak bunlar fiber kablonun ulaşabildiği yerler. ADSL üzerinden bilgi aktarıyor. Bu sistemde bir yere kamera koyabilmek için kabloya ihtiyaç var. Ama 3N ile kabloya gerek kalmadan istenen her yere kamera yerleştirilebilecek.



--------------------------------------------------------------------------------

Teknoloji, görme özürlülerin gören gözü olacak

Turkcell’in görme özürlülere yönelik bir projesi var. Beyaz bir bastonun tepesinde avucun kavrayacağı bir topuz içerisine SIM kart ve verici yerleştirilecek. Kulaklık bağlantı yeri de olacak cihaz, sopayı anten olarak da kullanacak. Bastonunu alıp sokağa çıkan görme özürlü dolaşırken, nerede olduğu tespit edilip, ‘İstiklal Caddesi ile Tepebaşı Caddesi’nin köşesindesiniz’ diye kendisine iletilecek. Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Ekrem Yener, sosyal sorumluluk çerçevesinde değerlendirdikleri bu proje ile göremeyen özürlülerin gözü olmak istediklerini söylüyor.

Ekrem Yener, şöyle konuşuyor: “Güvenlik alarm cihazları sayesinde kurulu bulunduğu ev veya işyerlerinde bir hareket olduğunda kullanıcının cep telefonuna bir mesaj ile iletiyor. Böylece hırsız girdiğinde hızlı davranıp yakalayabiliyor. Bu sinyalin polise de gitmesi istenebiliyor. Bilfen ile başladığımız proje sayesinde okulun arması içerisine GPS modülü ile SIM kart yerleştiriyoruz. Öğrenci, evden çıkışından dönüşüne kadar bilgisayardan saniye saniye takip edilebilecek. Bir başka projemizle, Alzheimer hastasının takibi mümkün. Bu hastalar çabuk unutabiliyor. Evine dönemeyebiliyor. Koluna takılacak GPS ve SIM kartlı saatle, saniye saniye nerede olduğu izlenebilir.”


Telemetri projeleri

Gaziantep OSB’de Uzaktan Sayaç Okuma Projesi ile 700 sayacın verisi Turkcell Kurumsal GPRS Erişimi vasıtası ile merkezden okunabiliyor.

Manisa OSB’de 100 noktadan elektrik, 5 noktadan da su sayaç bilgileri merkeze aktarılıyor.

Vaillant Telemetri Projesi ile kombilerin çalışılabilirlik kriterlerini gösteren gaz kaçakları gibi değerler GPRS üzerinden uzaktan takibi yapılıyor.

Şanlıurfa OSB’de 220 elektrik sayacının uzaktan okunmasına Turkcell Kurumsal GPRS hizmeti sağlanıyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, şehir aydınlatma direklerinin uzaktan kontrolü için belli sayıda caddeye ait direklere akıllı panolar bağlayarak GPRS üzerinden kontrol ediyor. İSBAK’ın aldığı proje kapsamında 2006 yılında 60 pano ile işe başlandı. Şu an sayısı 500’ü geçti.

İBB iştiraklerinden İSBAK, yol bilgilendirme, sinyalizasyon ve trafik yoğunluğu projesi kapsamında, İstanbul yollarındaki sinyalizasyonları, ışıklı yol bilgilendirme panolarını ve trafik yoğunluk ölçümlerini yaptıkları sensörleri kontrol ediyor.

İBB, sivil savunma, zabıta, itfaiye, ambulans ve trafik araçlarının takibini telemetri sayesinde sağlıyor.

AYEDAŞ, Sayaç Okuma Projesi kapsamında, el terminalleri ile sayaç okuma yapıyor. Klasik sayaç okumalardan farklı olarak okuma yapıldığı anda bilgi merkeze ulaşıyor.

Adapazarı Sular İdaresi (ADASU), depo seviye kontrolünü, ana su depolarındaki seviye kontrollerini ve gerekli seviye tamamlamaları için M2M haberleşmesini GPRS üzerinden sağlıyor.

Unilever yaklaşık 1000 noktada, Kerevitaş 10 noktada ve Banvit ise 50 noktada bozulacak ürün satış ve pazarlaması yapan kurumlar, ürün kalitesi güvencesi amacıyla, soğuk hava depolarında ve ürün dağıtım araçlarındaki sıcaklığı eş zamanlı olarak sorgulamakta.


Kaynak: Zaman & Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap

    orkide

  • Özel Üye
  • *

  • İleti: 5263
  • Nerden: Almanya
  • Rep: +1521/-1
  • Cinsiyet: Bayan
    • Profili Görüntüle
  • Çevrimdışı
AĞRISIZ SIM KART TAKILIR!
« Yanıtla #1 : 31 Mart 2008, 00:38:02 »
Teknoloji dev adimlarla ilerliyor. Annelerimiz, kapali bir kutudan sanatcilarin sesini duyacaklari haberine cok sasirmislarmis. Ya simdi? inanilmaz seyler oluyor. Yazdigin güzel bilgiler de simdi bizleri cok sasirtiyor. Bu önemli bilgilendirmen icin tesekkürler HoFeeZ.  Resimlerin Görüntülenmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap
Resimlerin Görüntülenmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap

            AÇIK KALPLE KONUŞAN DÜŞMAN, İÇİNDEN PAZARLIKLI DOSTTAN DAHA iyidir.


Paylaş delicious Paylaş digg Paylaş facebook Paylaş furl Paylaş linkedin Paylaş myspace Paylaş reddit Paylaş stumble Paylaş technorati Paylaş twitter
 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son İleti
1 Yanıt
1309 Gösterim
Son İleti 14 Haziran 2016, 19:07:11
Gönderen: tijentemizlik
0 Yanıt
638 Gösterim
Son İleti 15 Aralık 2008, 08:22:31
Gönderen: PERİ
0 Yanıt
866 Gösterim
Son İleti 29 Ekim 2010, 17:04:10
Gönderen: nullsix
0 Yanıt
611 Gösterim
Son İleti 28 Şubat 2012, 17:37:56
Gönderen: alex57
0 Yanıt
621 Gösterim
Son İleti 14 Nisan 2012, 09:55:04
Gönderen: tubakum1979