Hoşgeldiniz
Ziyaretçi
. Lütfen
giriş yapın
veya
kayıt olun
.
22 Kasım 2024, 06:04:48
Ana Sayfa
Yardım
Ara
Takvim
Giriş Yap
Kayıt Ol
GüLe SeVDaLi BiR GeNçLiK
»
AŞK VE HAYAT
»
Hayat ve Yaşam Sahası
»
Hayata Dair Yazılar
»
AĞRILARA UŞŞAK, TANSİYONA NİHAVEND MAKAMI
Ayrıntılı Konu Bilgileri
Sayfa Başlığı
Konu
: AĞRILARA UŞŞAK, TANSİYONA NİHAVEND MAKAMI
Mesaj Sayısı
Mesaj Sayısı
: 0 cevap var
Okuma
Gösterim
: 806
Google Özel Arama
« ÖMÜR DEDİĞİN KAÇ GÜNDÜR?
|
GÜNÜN SÖZÜ (03.06.2007) »
Yazdır
Sayfa: [
1
]
Aşağı git
Gönderen
Konu: AĞRILARA UŞŞAK, TANSİYONA NİHAVEND MAKAMI (Okunma sayısı 806 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
ђ๏Ŧєєz
Özel Üye
İleti: 6692
Nerden: eksi25 - Erzurum
Rep: +586/-0
Cinsiyet:
AĞRILARA UŞŞAK, TANSİYONA NİHAVEND MAKAMI
«
:
05 Haziran 2007, 21:28:08 »
Osmanlı'nın ruhsal sağlığı bozuk hastaları müzikle tedavi ettiğini artık tüm dünya biliyor. Müzikle tedavinin bizzat kalp, ciğer, kemik gibi bedenin azalarına iyileştirici etkisi olduğu ise yeni yeni gün ışığına çıkıyor. Peki hangi makam hangi hastalığa iyi geliyor?
Uzmanların "geleneksel motiflikten kurtarılarak bilimsel temele oturtulmalı" dediği müzikle tedavide; Hicaz'ın çocuk hastalıklarına, Rast makamının kemiklere, Hüseyni'nin mideye, Nihavend'in ise bel ağrısı ile tansiyona iyi geldiği kaydediliyor.
1154'lerde Türk Atabegi Nurettin tarafından Şam'da yaptırılan Nurettin Hastanesi'ni 1648'de ziyaret eden Evliya Çelebi'nin Seyahatnamesi' ne yazdıkları, müzikle tedavinin oldukça köklü bir geçmişinin olduğunu gözler önüne seriyor. III. Selim zamanında Gevrekzade Hasan Efendi'nin çocuk psikiyatrisi ve çocuk hastalıklarında makamların etkilerini kitaplaştırdığı çalışmada Rast makamının felçlilere iyi geldiği, Isfahan makamının zekayı açtığı, Büzürk makamının korkuyu azalttığı gibi birçok araştırma sonucunu görebiliyoruz. Bugün ise TÜMATA gibi çeşitli kişi ve kuruluşlar, ferdi olarak bu konudaki çalışmalarını sürdürüyorlar.
Memory Center Nöropsikiyatri Merkezi'nde çalışan Uzm. Dr. Adnan Çoban, psikiyatri mesleğinin yanı sıra 1988 yılından bu yana müzik eğitimini de sürdürüyor. Türk Musıkîsi'nin psikiyatrik ve fiziksel hastalıklardaki etkilerini bilimsel verilerle ortaya koymak için çalışan ve bu amaçla bir kitap hazırlığını sürdüren Dr. Adnan Çoban, "Bu gün bu çalışmaların güncelleştirilmesi gerekmektedir. O zaman yapılan tespitlerin, bu günün bilimsel metotlarıyla ispat edilmesi şarttır. Aksi halde ileri sürülen tezler birer kuru gürültüden ve bir folklorik özellikten öteye gidemez" dedi.
Hangi makam hangi hastalığa iyi geliyor?
Rast makamı: Kemik ve beyne etkilidir. Fazla uyumayı engeller. Nabzın yükselmesine yardımcı olur. Özellikle çocuk bünyesinde nem hakim olduğu için; bu nedenle oluşan dengesizlikleri düzeltir. Akıl hastalıklarına iyidir.
Irak makamı: Kuşluk ve ikindi vakti etkilidir. Menenjit, beyin ve akıl hastalıklarına faydalıdır. Omuz, kol, sol kol ve ellere etkilidir. Başın üst tarafına etkisi belirtilmektedir. Lezzet verir, düşünme ve kavrama konusunda etkilidir. Korku gidericidir. Saldırganlığı önleyici ve nevrotik hastaları tedavi edici etkisi vardır.
Isfahan makamı: Ateşli hastalıklardan vücudu koruyucu özelliği vardır. Ense, boyun, omuzlar ve sol dirsek için etkilidir. Güven hissi, uyum sağlama, hareket yeteneği, zihin açıklığı, gönül yenileme, düzgünlük verme, zekayı açma ve hatıraları tazeleme özelliği vardır.
Zirefkend makamı: Sırt, mafsal ağrılarına ve kulunca faydalıdır. Beyinle ilgili ağız çarpılmasına, kalp, ciğer, göğüs, kalça ve sağ omuza etkilidir.
Büzürk makamı: Kulunç ve beyin hasarı ile ortaya çıkan şiddetli hastalıklara yararlıdır. Güç kazandırır. Boyun, boğaz, göğüs, ciğer ve kalp için etkilidir.
Zengule makamı: Kalça eklemleri ve bacak içleri ile ilgisi bulunur. Kalp hastalıklarına, menenjit ve beyin hastalıklarına etkilidir. Beyin hastalıkları ve ruh hastalıklarının tedavisi için mide ve karaciğer ateşini yok eder. XIII. asırdan önce Hicaz makamından ayrılarak oluşmuştur. Hayal ve sırlar telkin eder, uyku verir, masal duygusu verir.
Rehavi makamı: Sağ omuz, baş ağrıları, burun kanamaları, ağız çarpıklığı ve balgamdan gelen hastalıklara, akıl hastalarına faydalıdır. Doğuma yardımcı olur. Göğüs, mide ve yan böğür için faydalıdır.
Hüseyni makamı: Güzellik, iyilik, sessizlik, rahatlık verir ve ferahlatıcı özelliği vardır. Karaciğer, kalp ve ruhların iltihabını söndürür ve yok eder. Mide hararetini giderici özelliği vardır. Büyük erkeklerde görülen gizli ateşli nöbeti ve günde bir kere gelen ateşli nöbetin giderilmesinde faydalıdır. Sol omuza etkilidir. Sıtma hastalığına iyidir.
Hicaz makamı: Kemiklere, beyne ve çocuk hastalıklarına tedavi edici etkisi vardır. Üro-genital sisteme ve böbreklere etki gücü fazladır. Alçakgönüllülük duygusu verir. Düşük nabız atımını yükseltir ve göğüs bölgesi diğer önemli etki alanıdır.
Nihavend makamı: Kan dolaşımı, karın bölgesi, kalça, uyluk ve bacak bölgelerine etkilidir. Kulunç, bel ağrısı ve tansiyon rahatsızlıkları na faydalıdır.
Neva makamı: Göğsün sağ tarafına, böbreklere, omurilik, kalça ve uyluk bölgelerine etkisi vardır. Üzüntüyü giderir ve lezzet verir. Gönül okşayan makam adıyla bilinir.
Uşşak makamı: Kalp, ayak rahatsızlıkları , nikriz (damla) ağrılarına faydalıdır. Gülme, sevinç, kuvvet ve kahramanlık duyguları verir. Çocukların bütün organlarını etkileyen kuru ve sıcak yellerde ve büyük erkeklerde görülen ayak ağrılarına faydalıdır.
Acema ayran makamı: Kemiklere ve beyne etkilidir. Yaratıcılık duygusu ve ilham verir. Durgun düşünce ve duyguları canlandırır. Hanımlarda doğumu kolaylaştırır. Anne karnındaki çocuğun yanlış duruşlarının düzelmesine yardım eder. Ağrı giderici ve spazm çözücü özelliği vardır.
Segah makamı: Şişmanlık uykusuzluk, yüksek nabız, kalp, ciğer ve kas rahatsızlıkları na faydalıdır. Beyin nöronlarına etkisi vardır. Mistik duygular oluşturur.
Pentatonik melodiler: Pentatonik müzik, Asya kökenli Türk musıkîsinin en önemli ve karakteristik özelliğidir. Kendine güven ve kararlılık verir, rahatlık sağlar. Çocuklara, 9-10 yaşına kadar sadece pentatonik müzik dinletilmesi öneriliyor.
Mesajı Paylaş
|
Kayıtlı
Yakında imzami tazacam otamatik imza sevdaligul
Yazdır
Sayfa: [
1
]
Yukarı git
« ÖMÜR DEDİĞİN KAÇ GÜNDÜR?
|
GÜNÜN SÖZÜ (03.06.2007) »
Konuyu Paylaş