Ayrıntılı Konu Bilgileri
Sayfa BaşlığıKonu: AGIZ KOKUSU (HALITOSIS)
Mesaj SayısıMesaj Sayısı: 0 cevap var
OkumaGösterim: 981
Google Özel Arama

Gönderen Konu: AGIZ KOKUSU (HALITOSIS)  (Okunma sayısı 981 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

    orkide

  • Özel Üye
  • *

  • İleti: 5263
  • Nerden: Almanya
  • Rep: +1521/-1
  • Cinsiyet: Bayan
    • Profili Görüntüle
  • Çevrimdışı
AGIZ KOKUSU (HALITOSIS)
« : 20 Mart 2009, 01:20:29 »


 

AGIZ KOKUSU (HALITOSIS)

Kötü agiz kokusu, çogu zaman mahcubiyete,
sosyo-psikolojik problemlere sebep olur;
hatta evlilikleri bile etkileyebilir.   

Agiz kokusu günümüzde medeni toplumlar da dahil olmak üzere oldukça yaygindir, ayni zamanda sosyal bir incinme sebebidir. Psikolojik problemleri beraberinde getirir. Agiz kokusunun sebep oldugu sosyal problemler biyolojik problemlerden daha fazladir. Hatta eger agiz kokusu sosyal bir problem olusturmasaydi belkide bir hastalik olarak görülmeyecek, tedavisi için gayret sarfedilmeyecekti. Agiz kokusundan sikayet eden bireyler sosyal hayatlarinda kendilerine olan güvenlerini kaybedebilirler.

Agiz kokusu nasil giderilir?
Agiz kokusunun nedenleri
Agiz kokusundan kurtulma yollari nelerdir?
Agiz kokusu testi nedir? (Halitometre)

Agiz Kokusu (Halitosis) Nedir?
Agizdaki çirkin kokuya kisaca agiz kokusu veya halitosis denir. Agiz kokusunu bir hastalik olarak tanimlamak zordur. Ancak agiz kokusu çok önemli hastaliklarin isaretçisi de olabilir. Agiz kokusunu PATOLOJIK ve FIZYOLOJIK olmak üzere iki kisma ayirmak mümkündür.

1. Fizyolojik agiz kokusu:
Her saglikli birey sabah uyandiginda sindirim kanalinda biriken gazlar veya dil sirtinda üreyen bakterilerin sebep oldugu agiz kokusu ortaya çikabilir. Dil sirtini firçalamak ve sürekli olmamak sartiyla çinko içeren agiz gargaralari kullanmak ve sakiz çignemek bir çözümdür.
Beslenme sonrasinda görülen, nefesteki (agizdaki degil) çirkin koku da fizyolojiktir. Örnegin sarimsak yiyen bir insanin kanina geçen uçucu aromatik bilesikler, disari atilir. Kan gazlarinin akcigerden atiliminin sebep oldugu bu koku bir hastalik degildir. Tedavi gerektirmez.

2. Patolojik Agiz Koksu (Gerçek halitosis):
Patolojik halitosisi olan hastalar dishekimine agiz kokusu sikayetiyle müracaat etmeyebilirler. Agizlarindaki çirkin kokunun ya farkinda degildirler, ya tolere etmektedirler veya kabullenmislerdir.

Patolojik halitosis vakalari 3 kategoriye ayrilir:
Tip-1: Agizinin koktugu hastanin kendisi tespit eder. Böyle hastalarin %24.1?i dishekimine müracaat ederler. Genellikle agizlarindaki kokuyu kabullenmislerdir. Halitosisten farkli bir sikayet ile dishekimine müracaat ederler. Dishekiminin uyarisi ile tedavi edilirler.
Tip-2: Koku, hastanin kendisinin degil, yakinlarinin tespitidir. Böyle hastalarin %50?si dishekimine müracaat ederler.
Tip-3: Agiz kokusu, hastanin kendisi veya yakinlarinin tespiti degil, süphesi veya tahminidir. Veya hastanin aralikli dönemlerde silik yakinmalari olmaktadir. Böyle hastalarin daha büyük bir kismi dishekimine müracaat eder.

Agiz Kokusunun Sebepleri:
* Özellikle sinüs ve akciger kaynakli enfeksiyonlarda,
* Seker hastaligi (aseton kokusu gibidir),
* Böbrek yetmezligi (balik kokusu gibidir),
* Karaciger yetmezligi,
* Metabolizma bozukluklari (teshisi zor olabilir, zaman zaman ortaya çikan kötü bir balik kokusu),
* Açlik, diyet, agiz kurumasi, oruçlu olmak (Sivi gida eksikliklerinde vücuttaki yag ve protein çözünmeye baslar, bu metabolizmanin yan ürünleri kötü agiz kokusu olarak yansir).

Agiz Boslugu Kaynakli Halitosis: Agiz kokusunun sebeblerinin %87 si agiz boslugu kaynaklidir. Bunlardan %51?i dilden, %17?si gingivitisten, %15?i periodontitisten, %17?si bunlarin karisimindan kaynagini alir. Bu tip agiz kokulari kompleks vakalar degildir. Sebep ilk muayenede belli olur. Sorunlu diseti dokulari göz ile kolayca tespit edilebilir ve kolay tedavi edilir. Hatta bazen kokunun kaynagini hasta kendisi gösterir.

Agiz Boslugu Kaynakli Agiz Kokusunun Tedavisi için;

1-Dislerinizi ve disetlerinizi koruyun
Dis çürükleri, dis eti iltihaplari agiz kokusunun önemli nedenlerindendir. Agiz içi herhangi bir enfeksiyon bakteri üremesini artiracagi için daima agiz kokusuna neden olur. Dis ve dis eti hastaliklari önemli ölçüde kötü koku yapar. Bu sebeple dis hekiminizin önerilerini dinleyip mutlaka dis sagligi ve bakimina önem vermelisiniz.

2-Agizda var olan protez ve köprüleri kontrol ettirin
Agiz içindeki eskimis köprü ve dis protezleri zamanla gida birikmesine yol açacagindan kötü kokulara sebep olabilir. Bu durumlarda yenilenmesi gerekenleri degistirmeli, eksik olan dislerin yerleri için gerekli tedavileri yaptirmalisiniz. Agiz kokusu ile mücadelede disler ve dis sagligi ilk asamadir

3-Sakiz çigneyin
Tükürük agiz kokusu ile savasmanin en güçlü yoludur. Içinde yemek parçaciklarini yerinden söküp mideye gönderecek güçlü enzimler, güçlü bakteri öldürücü antibiyotikler vardir. Bu nedenle seker gibi bazi hastaliklarda, pek çok ilacin yan etkisi olarak ortaya çikan kuru agizlar daima kötü kokuludur. Sabahlari niçin agzinizin kötü koktugunu merak ediyorsaniz yanit buradadir; gece boyunca tükürük salgisi azalir ve agzinizin içindeki yemek parçaciklari uzun süre burada durur. Bakteriler de onlari afiyetle kullanir ve çürütür. Böylece sabahlari agziniz kötü kokabilir. Sekersiz sakiz çignemek tükürük salginizi artirarak agiz temizliginize yardimci olur. Nane sekerleri ve tatli sakizlar genellikle ise yaramaz ve durumu daha da kötülestirir. Ancak xylitol içeren sakizlar da bu konuda size yardimci olabilir.

4-Tarçin kullanin
Içeceklerinizde ve uygun yiyeceklerinizde tarçin kullanabilirsiniz. Tarçin agiz içi bakterilerle mücadelede önemli bir silahtir. Eger varsa tarçinli sekersiz sakizlar da uygun bir öneri olabilir.

5-Daha fazla su için
Özellikle yasla artan vücut kurumasi pek çok yönden dikkat edilmesi gereken bir durumdur. Çok su içmek onlarca diger yararinin yaninda dilinizin kurumasini da önleyerek agiz kokusu ile mücadelede önemli bir silah olarak kullanilabilir. Su agiz içindeki bakterilerin minimumda tutulmasi için direk yardimcidir. Ayrica tükürük salgisini artirarak da yardimci olur.

6-Asla burnunuz tikali uyumayin
Sinüzit gibi hava yolu rahatsizliklari ve burun tikanmasina neden olan diger durumlar geceleri agizdan nefes almamiza neden olur. Bu durum agzi ve bogazi kurutarak bakterilerin üremesi için ideal bir ortam olusturur. Azalan tükürük salgisi durumu daha kötü hale getirir. Bu nedenle kesinlikle burnunuz tikali uyumamalisiniz.

7-Basit seker tüketiminizi azaltin
Beyaz un, beyaz seker, glukoz/fruktoz surubu ile tatlandirilmis tüm hazir gidalar agiz içindeki bakteriler için inanilmaz bir hazinedir. Bu tür sekerleri çok kolay kullanarak hizla çogalirlar. Basit sekerler (atistirmalik tüm sekerli gidalarda oldugu gibi) dis çürüklerine neden olur ve agiz sagligini büyük bir süratle bozarlar. Bu nedenle basit seker tüketiminizi azaltmalisiniz. Bu da su içmek gibi size onlarca yararin yaninda agiz kokunuzun azalmasina da yardim edecektir.

8-Lokmalari iyi çigneyin
Bu sayede yiyeceklerle tükürük salgisi iyice karisir ve agizda yemek parçasi kalma olasiligi düser. Daha çok çigneme hareketi daha çok bakterinin yerinden koparak mideye gitmesine yardimci olur.

9-Dis ipi kullanin
Dis ipi sayesinde firçanin çikaramadigi yerlerdeki bakteri ve yemek artiklarini sökebilirsiniz. Özellikle dis gövdeleri arasindaki dar bölgelerde biriken yemek artiklari hizli bakteri çogalmasina neden olabilir.

10-Sigara içmeyin
Sigara içmek agiz kuruluguna neden oldugundan agiz kokusuna sebep olur. Ayrica diger bir agiz kokusu nedeni olan dis eti hastaliklarina da zemin hazirlar.

Agiz Boslugu Kaynakli Olmayan Halitosis: Kaynagini agiz disinda bir yerden alan agiz kokusu kastedilmektedir. Oral olmayan sebeplerle ortaya çikan agiz kokusunun görülme sikligi %13?tür, bunlarin %4?ü kulak-burun-bogaz, %3?ü hem oral hem kulak-burun-bogaz, %1?i ise sindirim kanali kaynaklidir. Bazen barsak gazlari buna sebep olur.

3. Psikosomatik halitosis:
Böyle hastalarda yakinma olmasina ragmen aslinda gerçek bir halitosis yoktur (Psödohalitosis). Böyle hastalari patolojik halitosisten ayirmak zordur. Böyle hastalarin tedavisi için dishekimi ve psikiatrist isbirligi gerekir. Çünkü böyle hastalarin bir kisminda koku degil koku korkusu vardir (Halitofobi).

Not: Bu yazinin bazi kisimlari Dr. Murat Aydin'in makalesinden alinmistir.
Ayrintili bilgiyi Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap adresinden alabilirsiniz.
Resimlerin Görüntülenmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap

            AÇIK KALPLE KONUŞAN DÜŞMAN, İÇİNDEN PAZARLIKLI DOSTTAN DAHA iyidir.


Paylaş delicious Paylaş digg Paylaş facebook Paylaş furl Paylaş linkedin Paylaş myspace Paylaş reddit Paylaş stumble Paylaş technorati Paylaş twitter
 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son İleti
9 Yanıt
2813 Gösterim
Son İleti 21 Mayıs 2007, 22:11:26
Gönderen: sevdaligul
0 Yanıt
1101 Gösterim
Son İleti 28 Şubat 2008, 02:02:38
Gönderen: orkide
0 Yanıt
869 Gösterim
Son İleti 19 Şubat 2009, 21:14:35
Gönderen: orkide
0 Yanıt
309 Gösterim
Son İleti 20 Eylül 2016, 21:58:40
Gönderen: zubamba
0 Yanıt
344 Gösterim
Son İleti 10 Eylül 2018, 18:07:37
Gönderen: kevser25