Resimlerin Görüntülenmesine İzin Verilmiyor.
Üye Ol ya da
Giriş YapAdını büyük Türk ulusunun emperyalist saldırganları kesin bir yenilgiye uğrattığı Kocatepe’den alan üniversitemizde, Atatürkçü düşünceyi özümsemiş, akıl ve bilimi yol gösterici olarak kabul etmiş, mesleki yaşamlarında gereksinim duyabilecekleri donanıma sahip, yüksek karakterli bireyler yetiştirmek üzere çalışıyoruz. Sizleri çağdaş eğitim ve bilimin ışığı ile aydınlanan üniversitemize bekliyor, Kocatepe’de ulusal bağımsızlığımıza katkıda bulunan ve yaş ortalaması 15-16 olan insanların içtenliği, yurt sevgisi ve coşkusu ile yeni bir gelecek, yeni bir başlangıç için Afyonkarahisar’da yükseköğrenime davet ediyoruz.
M.Ö 3000 yılından itibaren yaklaşık 5000 yıllık bilinen Afyonkarahisar tarihinde Hitit, Frig, Yunan, Roma ve Bizans egemenlikleri yer almıştır. Kurtuluş savaşında Kocatepe'de gerçekleşen Büyük Taarruz'a da ev sahipliği yapan Afyonkarahisar ili, tarihi ve kültürel zenginliklerinin yanında doğal güzellikleri ile de dikkat çekmektedir.
Yolların kesiştiği Afyonkarahisar'da tarihe tanıklık eden Afyonkarahisar Kalesi şehirde ilk dikkati çeken yapıdır. Şehrin ortasında yer alan kalenin tarihi M.Ö. 1350 yıllarına kadar uzanır. Kurtuluş Savaşında da önemli rol oynayan Afyonkarahisar Kalesi, Hititlerden Selçuklulara kadar pek çok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. 226 metre yüksekliğindeki kale tüm heybeti ile Afyonkarahisar'a hakimdir. Şehir, Karahisar adını şehrin ortasında yükselen kayalığın rengi ve üstünde bulunan hisardan almıştır. Civarda çok fazla afyon bitkisi yetişmesinden dolayı diğer karahisarlardan ayırmak amacıyla şehre Afyonkarahisar adı verilmiştir.
Afyonkarahisar, coğrafi olarak Akdeniz, Ege ve İç Anadolu iklimlerinin özelliklerini taşır. Kara ikliminin hüküm sürdüğü kentte bahar ayları yağmurlu, kışlar kar yağışlı ve soğuk, yaz mevsimi ise sıcak ve kurak geçer. Yüzölçümü 14.570 km2 olan Afyonkarahisar, ülkemizdeki önemli kara ve demiryollarının kesiştiği; ülkeyi doğudan batıya, kuzeyden güneye bağlayan bölgelerarası bir kapı konumundadır. Dört ayrı demiryolunun birleştiği tek il olma özelliğine sahiptir. Afyonkarahisar, bu sayede konaklama turizmini de geliştirmiştir. Jeolojik bir oluşum olan İscehisar, Döğer, Seydiler peribacaları ile bu yöredeki Frig kaya anıtları ve mezarları kültürel zenginliklerin başında gelir. Tokalı Kanyon ve Akdağ Tabiat Parkı da doğal güzelliklerdendir. Tarihi evleri ve camileri bakımından da zengin kent olan Afyonkarahisar, turistik termal tesisleriyle ülkemiz termal turizminin başkenti haline gelmiştir.
Afyonkarahisar, termal turizmiyle olduğu kadar kaymağı ve kaymak şekeriyle, kaymaklı ekmek kadayıfıyla, sucuğu, lokumu ve haşhaşıyla, mermer ve mermer ürünleriyle de önemli bir yere sahiptir.
Afyon Kocatepe Üniversitesinin öğrenci sayısının artması ile Afyonkarahisar'da ekonomik atılımlar gerçekleşmiş ve sosyal hareketlilik hızlanmıştır.
Afyon Kocatepe Üniversitesi, 3 Temmuz 1992 tarih ve 3837 sayılı kanunla kurulmuş ve 10 Kasım 1992 tarihinde eğitim-öğretim faaliyetlerine başlanmıştır. Ancak üniversitenin tarihi o dönemde Eskişehir İktisadi ve Ticari İlimler Akademisine bağlı olarak kurulan Afyon Maliye Muhasebe Yüksekokulunun açıldığı 1974 yılına dayanmaktadır. Afyon Maliye Muhasebe Yüksekokulu 1987 yılında Anadolu Üniversitesine bağlı Afyon İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi haline dönüştürülmüştür. Bu fakülte, Afyon Kocatepe Üniversitesinin kuruluşu sırasında üniversitemize bağlanmıştır.
Afyon Kocatepe Üniversitesinin kuruluşu sırasında Anadolu Üniversitesine bağlı Afyon Meslek Yüksekokulu ile Bolvadin Meslek Yüksekokulu üniversitemize bağlanmıştır. Ayrıca 1992 yılında Afyon il merkezinde Atatürk Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu açılmıştır. Üniversitemize bağlanan bu birimler dışında Afyon'da Fen-Edebiyat Fakültesi, Teknik Eğitim Fakültesi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü ile Fen Bilimleri Enstitüsü kurulmuştur.
Afyon Kocatepe Üniversitesinde halen 8 fakülte, 3 enstitü, 5 yüksekokul, 1 devlet konservatuvarı, 15 meslek yüksekokulu ve 17 uygulama ve araştırma merkezi bulunmaktadır. Üniversitemizde Temmuz 2010 tarihi itibariyle 50 profesör, 98 doçent, 239 yardımcı doçent, 287 öğretim görevlisi, 57 okutman, 308 araştırma görevlisi, 19 uzman olmak üzere toplam 1058 akademik personel bulunmaktadır. İdari personel sayısı ise 615’dir.
Afyonkarahisar'da Ahmet Necdet Sezer Kampusü, Ali Çetinkaya Kampusü, Ahmet Karahisari Kampusü olmak üzere üç kampuste eğitim ve öğretim faaliyetleri sürdürülmektedir. Üniversitemiz 2009-20010 akademik yılına yaklaşık 35.000 öğrenciyle başlayacaktır.
AKÜ, 1974 yılından gelen 32 yıllık deneyimi ve birikimiyle köklü bir yükseköğretim kurumudur.
AKÜ, uluslararası alanda söz sahibi bir üniversite olmayı hedeflemekte ve bu alandaki başarılı çalışmalarıyla hedefine hızla yaklaşmaktadır.
Üniversitemiz son dönemde büyük önem verilen ve sayısı hızla artan bilimsel çalışmaları ile de başarıya ulaşmıştır. YÖK Başkanlığınca yayımlanan yayın istatistiklerine göre AKÜ, yayımlanan 135 full article (tam makalesi) ile SCI (Science Citation Index), SSCI (Social Science Citation Index) ve AHCI (Art&Humanities Citation Index)’da yayımlanan yayınlara göre öğretim üyesi başına düşen yayın sayısı sıralamasında 24. yayın sayısı sıralamasında 34. sırada yer almıştır.
AKÜ, güçlü bir öğretim üyesi kadrosu ile genç ve dinamik bir öğretim elemanı kadrosuna sahiptir.
AKÜ, öğrencilerine özgür düşünce ve özgüven yeteneğini kazandırır, başarıyı ödüllendirir, rahat ve huzurlu bir üniversite ortamı sunar. Kazandırdığı takım çalışması ve iletişim kurma becerileri ile üniversite sonrası yaşama hazırlar.
AKÜ, zengin bir tarihi, kültürel ve doğal mirasa sahip; ülkemizdeki önemli kara ve demiryollarının kesiştiği; büyük şehirlerimize yakın bir il olan Afyonkarahisar'da yer almaktadır.
Önemli kara ve demiryollarının kesişme noktasında yer alan ve coğrafi konum olarak birçok bölgeyi birleştiren özelliği nedeniyle ulaşım kolaydır. İlimizin bazı önemli şehirlere uzaklığı şöyledir : İstanbul-Afyonkarahisar arası 457 km. (Otobüsle yaklaşık 6 saat), Ankara-Afyonkarahisar arası 257 km. (Otobüsle yaklaşık 3 saat), İzmir-Afyonkarahisar arası 325 km. (Otobüsle yaklaşık 5 saat), Antalya-Afyonkarahisar arası 287 km. (Otobüsle yaklaşık 3.5 saat). Ayrıca yurdumuzun birçok ilinden Afyonkarahisar'a trenle de ulaşılabilmektedir. Afyon Kocatepe Üniversitesi'nin bulunduğu kampuslere şehir merkezinden düzenli olarak özel halk otobüsleri ve minibüslerle ulaşım sağlanmaktadır.
Üniversitemizde öğrenim gören öğrencilerimiz barınma konusunda herhangi bir sorun yaşamamaktadırlar. Afyonkarahisar'da Kredi ve Yurtlar Kurumuna ait öğrenci yurtları barınma ihtiyacının büyük kısmını karşılamaktadır. Yurtlarımız, öğrencilerimizin her türlü ihtiyacına yanıt verebilme donanımına sahiptir. Afyonkarahisar'da Ahmet Necdet Sezer Kampusü yakınında ve şehir merkezinin çeşitli yerlerinde bulunan Kredi ve Yurtlar Kurumuna ait 700 erkek, 1260 kız olmak üzere toplam 1960 öğrenci kapasiteli yurtlar öğrencilerimize hizmet vermektedir. Yurtta bulunan2 erkek ve 4 kız blokundaki odalar 4'er ve 6'şar kişiliktir. Şehir merkezinde yine Kredi ve Yurtlar Kurumuna ait 450 kişilik bir erkek yurdu, 280, 200 ve 180'er kişilik üç erkek yurdu olmak üzere toplam 1110 öğrenci kapasiteli 4 yurt bulunmaktadır. Yurtlarda çalışma salonları, spor alanları, kantin,yemekhane ve anfi tiyatro yer almaktadır. Afyonkarahisar il merkezinde Kredi ve Yurtlar Kurumuna bağlı yurtlarda toplam 3070 öğrencimiz barınmaktadır. İl merkezi ve ilçelerdeki pek çok özel yurt da öğrencilerin barınma gereksinimini karşılamaktadır.
İscehisar'da 250 kişilik öğrenci yurdu hizmet vermektedir. Bolvadin, Sandıklı, Emirdağ ve Çay'da yurt sorunu bulunmamaktadır.
Üniversitemizin tüm birimlerinde öğrencilerimiz için yemekhane ve kantinlerimiz bulunmaktadır. Fast-food türünde yiyeceklerin yanı sıra içeceklerin de bulunduğu kantinlerimizde satış fiyatlarının öğrenci bütçelerine uygun olmasına dikkat edilmektedir. Satışa sunulan tüm yiyecek ve içecek maddelerinde sağlık koşullarına titizlikle uyulmaktadır.
Kampuslerimizde bulunan kantinlerimiz, öğrencilerimizin beslenme gereksinimlerinin karşılanabilmesi için öğretim saatleri boyunca açıktır. Öğrencilerimizin istedikleri müzikleri dinleyebilmeleri için müzik kutuları da bulunmaktadır.
Kampuslerimizde öğrenci ve öğretim elemanlarının yararlandığı yemekhaneler de hizmet vermekte ve yemek çeşitleri uzmanlarca belirlenmektedir. Yemek listeleri günlük ihtiyaç duyulan kalori miktarına göre hazırlanmaktadır.
Akademik ve idari personel ile öğrencilerin öğle yemekleri aynı mutfaklarda hazırlanmakta ve aynı çeşit yemekler öğrencilerin kampuslerinde verilmektedir.
Öğrencilerimiz kampuslerde geçirdikleri zamanlar dışında beslenme ihtiyaçlarını şehir merkezinde bulunan restoran ve cafelerde de giderebilmektedirler. Restaurantlarda, son derece zengin bir mutfağa sahip olan Afyonkarahisar'ın yöresel yemekleriyle tanışmak mümkündür.
Üniversitemize bağlı fakülte, yüksekokul ve meslek yüksekokullarında okuyan öğrencilerin sağlık sorunları ile ilgili ilk başvuru merkezi Sağlık Kültür ve Spor Dairesi Başkanlığına bağlı olarak hizmet veren Mediko Sosyal Merkezidir. Üniversitemizde mediko hizmetleri Ahmet Necdet Sezer Uygulama ve Araştırma Hastanesi bünyesinde yer alan Mediko Sosyal Merkezi, Ali Çetinkaya Kampusü, Ahmet Necdet Sezer Kampusü olmak üzere 3 birimde verilmektedir. Mediko Sosyal Merkezi, öğrencilerimizin tüm sağlık sorunlarıyla yakından ilgilenen bir kadroya sahiptir. Öğrencilerimizin muayene ve tedavileri uzman doktorlarca yapılmaktadır. İleri tetkik ya da tedavi gerektiren durumlarda öğrencilerimiz Ahmet Necdet Sezer Uygulama ve Araştırma Hastanesine sevk edilmektedir.
Kampuslerimize yakın yerlerde ve şehir merkezinde bulunan alışveriş merkezleri, restoranlar ve termal turizme yönelik beş yıldızlı otellerin disko, yüzme havuzları, eğlence ve müzik salonları mevcuttur. Şehir merkezinde çok sayıda kafeterya ve sinema salonları da bulunmaktadır.Ahmet Necdet Sezer Kampusünde bulunan Öğrenci Vadisi adı verilen alanda 1000 kişilik Vadi Kafe ve 1000 kişilik öğrenci yemekhanesi hizmet vermektedir. 2005-2006 akademik yılının başında öğrencilerin kullanımına açılan Vadi Kafe öğrencilerin boş zamanlarında dinlenebilmeleri ve bazı aktivitelerini gerçekleştirebilmeleri amacıyla hizmet vermektedir. Öğrenim saatleri boyunca açık olan Vadi Kafe'de, öğrencilerin aperatif olarak beslenme ihtiyaçlarını giderebilmeleri için her türlü yiyecek ve içecek maddelerinin satışı yapılmaktadır. Vadi Kafede bulunan 4 adet profesyonel bilardo masası ve satranç masaları da öğrencilerin boş zamanlarını değerlendirebilmeleri için kullanıma sunulmuştur. Yine Ahmet Necdet Sezer Kampusünde öğrenci ve personelin hizmetine sunulmuş Fincan Kafe ile Kuğu Kafe yer almaktadır. Bu kampusdeki eğitim blokları ile Ali Çetinkaya ve Ahmet Karahisari Kampuslerinde çok sayıda öğrenciye aynı anda hizmet verebilecek kantinler bulunmaktadır.
Üniversitemizde öğrenim gören bütün öğrencilerimiz, devletçe sağlanan burs olanaklarından yararlanma hakkına sahiptir. Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü ile Başbakanlık tarafından her yıl isteyen öğrencilere kredi ve burs verilmektedir.
Ayrıca üniversitemizde öğrenim gören yardıma muhtaç öğrencilere Sosyal Yardımlaşma Birimimiz tarafından beslenme ve giyim yardımı yapılmaktadır. Yine bu birimimiz tarafından belirlenen maddi durumu yetersiz öğrencilere çeşitli kişi ve kurumlardan sağlanan olanaklar ölçüsünde parasal destek sağlanmaktadır. Üniversitemizdeki başarılı ve yardıma muhtaç öğrencilere üniversitemiz birimlerinde kısmi zamanlı çalışma olanağı da sunulmaktadır.
Üniversitemizin Ahmet Necdet Sezer Kampusünde bulunan merkez kütüphanede 95 bin kitap ile 837 adet yerli ve yabancı süreli yayın bulunmaktadır. İnternet olanağının da sağlandığı kütüphanede hafta içi 08.30 ile 20.00, cumartesi 10.00 ile 16.00 saatleri arasında hizmet verilmektedir. Onaltı farklı veritabanından 53.740 elektronik kitap, yaklaşık 24.000 civarında elektronik dergi ve Avrupa Birliğiyle ilgili hemen hemen her türlü dokümana erişebilme olanağı mevcuttur. 175.000 dolayında Üniversitemizin basılı ve elektronik ortamdaki kitabı bulunmaktadır. Böylece üniversitemizde zengin bir araştırmaya dayalı eğitimin ön planda olduğu gerekli alt yapı hazırlanmıştır. Üniversitemiz bünyesinde öğrencilerin uygulama derslerinde kullandıkları çok sayıda donanımlı laboratuvar ve atölye de bulunmaktadır. Öğrencilerimizin tümüne internet erişimi imkanı sağlanmış ve bilgisayar laboratuvarları okulların ihtiyaçlarına göre düzenlenmiştir.
Üniversitemizin Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programlarına aktif katılımının sağlanması yönünde çalışmaların yürütülmesi AKÜ Uluslararası İlişkiler Uygulama ve Araştırma Merkezi (UİM) tarafından gerçekleştirilmektedir. Ülkemizde Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi (Ulusal Ajans) tarafından yürütülmekte olan AB Hayatboyu Öğrenme Programı (LLP) Erasmus Yükseköğretim Programı kapsamında programlara başvuru ve katılım için yoğun çalışmalar yapılmış ve yükseköğretim değişimine imkan sağlayan Erasmus Üniversite Beyannamesi Nisan 2004’te alınmıştır. Devam eden yıllarda, her yıl artan biçimde öğrenci ve öğretim elemanı değişimi gerçekleşmiştir. Özellikle Erasmus programına katılımla, öğrencilerimize Avrupa Birliği ülkelerindeki üniversitelerde öğrenim fırsatı sağlanmaktadır. Öğrenci değişiminin başladığı 2005-06 akademik yılında 14,
2006-07 döneminde 27,
2007-08 döneminde 42,
2008-09 döneminde 39,
2009-10 döneminde 80 öğrencimiz Erasmus Öğrenci Öğrenim Hareketliliği Programı kapsamında yurtdışında bir ya da iki yarıyıl öğrenim görmek üzere gönderilmiştir.
2010-11 akademik yılında yurtdışına gönderilecek öğrenci sayısı 115’dir. Avrupa’nın çeşitli üniversitelerinden ise
2006-07 döneminde 3,
2007-08 döneminde 8,
2008-09 döneminde 11,
2009-10 döneminde 27 öğrenci bir ya da iki yarıyıl öğrenim görmek üzere üniversitemize gelmiştir.
Erasmus Programı kapsamında 2007 yılı itibariyle başlamış bulunan Staj Hareketliliği Programı ile öğrencilerimize yurtdışındaki üniversite veya kurum ve kuruluşlarda staj yapabilme imkanı sunulmaktadır. Bu programdan üniversitemiz öğrencilerinin de faydalanabilmesi için öncelikle Erasmus Üniversite Beyannamemiz staj hareketliliğini de kapsayacak şekilde Avrupa Komisyonu tarafından genişletilmiştir. Öğrencilerimizin stajlarını Erasmus Staj Hareketliliği kapsamında yurtdışında gerçekleştirmesi üniversitemiz tarafından teşvik edilmektedir. 2007 yılı itibariyle çeşitli bölümlerden 41 öğrencimiz Avrupa’daki çeşitli üniversite ve işletmelere staj yapmak üzere gönderilmiştir.
Hem Erasmus Programı kapsamında eğitim gören öğrencilerimizin derslerinin akademik tanınırlığını sağlamak hem de Avrupa Birliği Eğitim Politikaları’na katılım gerçekleştirmek adına Üniversitemiz, Avrupa Kredi Transfer Sistemi’ni (ECTS) ve Diploma Eki’ni (Diploma Supplement) uygulamaya geçirmiştir. Fakülte, Enstitü, Yüksekokul ve Meslek Yüksekokullarımızın ECTS çalışmaları tamamlanmış olup, eğitim-öğretimlere Avrupa üniversitelerinin programlarına uygun olarak hazırlanmış müfredatlar çerçevesinde devam edilmektedir. Üniversitemiz 200-05 yılından itibaren fakülte ve dört yıllık eğitim veren yüksekokullarımızdan mezun olan öğrencilerimize mezuniyeti takiben ücretsiz olarak Diploma Eki (DS) vermeye başlamıştır. Üniversitemiz, 1 Mart 2006 tarihinde Avrupa Komisyonu’na yaptığı başvuru ile Diploma Eki Etiketi almaya hak kazanan Avrupa genelinde 38, Türkiye’de ise 11 üniversite arasında yer almaktadır.
Üniversitemizin Mayıs 2004 tarihinden bu yana çeşitli birimlerince sunulan 27 mesleki eğitim projesi Avrupa Birliği Mesleki Eğitim (Leonardo da Vinci) Programı çerçevesinde Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi (Ulusal Ajans) tarafından kabul edilmiş ve toplam 70 öğrenci projeler kapsamında yurtdışına gönderilmiştir. Uluslararası üniversite olma yolunda önemli bir adım atarak Türk üniversiteleri arasında Üniversitemiz üst sıralarda yer almaktadır. Üniversitemiz, mermercilik, gıda, turizm, hidroterapi ve fizik tedavi alanlarındaki projelerini Almanya, İtalya, İspanya, İsveç ve Avusturya'daki üniversite ve kurumlar ile birlikte yürütmüştür. Uluslararası ortaklarla gerçekleştirilen bu projeler, öğrencilerimizin mesleki eğitimdeki tecrübe ve bilgi paylaşımının artması yanı sıra, kariyerleri açısından da önemli bir referans ve bağlantı olmaktadır.
2006 yılından bu yana Avrupa Birliği Gençlik (Youth) Programı’na üniversitemiz Devlet Konservatuarı, Güzel Sanatlar Fakültesi ve Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu tarafından sunulan 3 Gençlik Projesi ile katılmış ve toplam 45 öğrenci yurtdışı etkinlilerinde yer almıştır. Bu kapsamda üniversitemiz öğrencileri, bu projelere katılımla hem yurtdışında bu olanaklardan yararlanma fırsatı bulmuşlar, hem de sosyal becerilerini geliştirmişlerdir. Bu tür etkinliklerin önümüzdeki dönemde de sürmesi için çalışmalar devam etmektedir.