Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Taner Usta, adet gecikmesi hakkında merak edilenleri açıkladı…
Adet döngüsü kadın sağlığı ile ilgili bilgi veren en önemli veriler arasında yer alır. Pek çok kadın tarafından yaşanan bir sorun olan adet düzensizliği kadınları sağlıkları açısından endişelendiren belli başlı konular arasında yer alır. Senede birkaç günlük adet gecikmesi normal kabul edilse de daha sık yaşanan adet düzensizliklerinin miyom, tümör gibi sorunların habercisi olabileceği göz ardı edilmemelidir.
Kadınların hormonal döngüleri dolayısıyla normal şartlar altında ayda bir adet olması gerekir. Her kadının adet düzeni birbirinden farklı olmasına rağmen kadınlar her ay tahmin edemeyecekleri zamanlarda adet görüyorlarsa bu durum adet düzensizliği olarak kabul edilir. Ayrıca adet düzensizliği ya da adet görememe birçok hastalığın belirtisi olabileceği için mutlaka altında yatan neden araştırılmalıdır.
Stres Adet Gecikmesine Neden Olabilir
Adet düzensizliği genellikle yeni adet görmeye başlayan genç kızlarda ve menopoz dönemine yakın kadınlarda görülür. Bunun nedeni hormonlarda yaşanan değişimler olup hormon bozuklukları adet düzensizliğine neden olabilmektedir. Tiroit ve prolaktin hormonundaki bozukluklar, aşırı kilo alıp vermek, aşırı spor yapmak, çok zayıf olmak adet düzensizliğine yol açabilir. Herhangi bir sağlık sorununa bağlı olarak meydana gelmeyen adet düzensizliklerinin en büyük nedeni ise stres olarak ifade edilebilir. Pek çok kadın en ufak bir stres durumunda adet düzensizliği yaşamaya başlar.
Adet Düzensizliği Hastalık Habercisi Olabilir
Adet düzensizliği stres, mevsim geçişleri gibi genel etkenlerden kaynaklanabileceği gibi bazı hastalıkların habercisi olarak da ortaya çıkabilir. Hipotalamus, hipofiz, rahim ve yumurtalık kadınların adet döngüsünde düzeni sağlayan dört önemli faktördür. Bu unsurların herhangi birinde sorun yaşanması adet düzensizliğine neden olabilir. Hipofiz bezinde tümör, yumurtalıklarda ya da rahimde kist, miyom, tümör bulunması da adet düzensizliğine yol açabilir. Ayrıca rahim dokusundaki kalınlaşma, rahimdeki ya da rahim ağzındaki polipler ve nadiren de olsa kanser adet düzensizliğinin nedenleri arasında sayılabilir. Bu sorunların ortadan kaldırılması adet düzensizliğinin de giderilmesini sağlar. Ancak daha önce de belirttiğimiz gibi herhangi bir nedene dayanmayan adet düzensizliklerine de zaman zaman kadınlarda rastlanabilmektedir.
Adet Düzensizliği Tedavi Edilebilir
Adet düzensizliğinin tedavisi tespit edilen nedene göre uygulanır. Bu nedenle adet düzensizliği yaşayan kadınlar bu durumu düzeltmeye yönelik olarak kendi kararları ile ilaç kullanmamalı ve mutlaka adet düzensizliğinin nedeninin belirlenebilmesi için doktora başvurmalıdırlar. Eğer adet düzensizliği tümör ya da polip gibi sağlık sorunlarından kaynaklanıyorsa tedaviye başlanmaması daha ciddi sonuçlarla karşılaşılmasına neden olabilir.