TARİHCESİ
Türkiye'nin iki metropolü olan Ankara ve Istanbul sehirlerinin arasinda dogal güzelliklerle çevrili ülkemizin en seçkin üniversitelerinden biri olan Abant Izzet Baysal Üniversitesi egitim ve ögretim alaninda da en ön siralarda yerini almaktadir. 3 Temmuz 1992 'de kurulan üniversitemizde bugün, 8 fakülte, 3 enstitü, 5 yüksekokul, 6 meslek yüksekokulu ve 4 arastirma merkezi bulunmaktadir. Bu birimlerde 900 ögretim elemani 18200 ögrenciye kaliteli ve çagdas egitim vermenin gururunu yasamaktadir. Üniversitemizin birimleri, Bolu'dan Düzce'ye, Akçakoca'dan Gerede'ye ve Mengen'den Mudurnu'ya kadar çok genis bir alana yayilmistir. Bolu'ya 8 km uzakliktaki merkez Izzet Baysal Kampüsü benzersiz bir doga güzelliginin içinde yer almaktadir.
Bilim üretmek, egitim yapmak ve bulundugu yöreyi aydinlatmak hedefiyle yola çikan Abant Izzet Baysal Üniversitesi, bu üç temel görevini yerine getirirken, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün “çagdas uygarlik düzeyinin üzerine çikma” direktifini gerçeklestirmeyi ana hedefi olarak görür. Bir devlet üniversitesi olan Abant Izzet Baysal Üniversitesi, Türkiye'nin en büyük hayirseverlerinden biri olan Izzet Baysal'in 70 trilyon liralik (yaklasik 42 milyon dolar) tesis ve donanim yatirimi ile kisa sürede mükemmel bir fiziki yapi ve üstün bir teknolojik donanima ulasmistir.
Üniversitemiz, bilimsel gelisme ve teknolojileri takip edebilecek, uluslararasi rekabet gücüne sahip bir arastirma ortami hazirlamayi öncelikli görevleri arasinda kabul etmekte ve 21. yüzyil Türkiye'sine çagdas, nitelikli bir insan profili sunmayi hedeflemektedir.Bu yolda Abant Izzet Baysal Üniversitesi, kuruldugu günden bu yana büyük bir mesafe katetmis ve Türkiye'nin en hizli gelisen üniversitesi konumuna gelmistir.
Abant Izzet Baysal Üniversitesi, Ülkemizdeki devlet ve vakif üniversitelerinin yaninda Vakif destekli devlet üniversitesi olarak üçüncü bir model olusturmaktadir. Devletimizin imkanlarina ek olarak Izzet Baysal Vakfi'nin yatirimlariyla da, kisa sürede mükemmel bir fiziki yapi ve üstün teknolojik donanima ulasan üniversitemiz, ögrencilerine çagdas ve gelismis bir akademik ortam sunmaktadir . Ayrica, Izzet Baysal Vakfi basarili ögrencilere burs destegi de saglamaktadir.
EĞİTİM-ÖĞRETİM OLANAKLARI
ARAŞTIRMA UYGULAMA MERKEZLERİ
DİL-MER (Dil Eğitimi Merkezi)
Bu merkez, öğrenci ve çalışanlarının yabancı dil düzeylerini geliştirmek, dil eğitim-öğretimi, araştırma ve uygulama yapmak amacıyla kurulmuştur. Fakülte ve yüksekokulların zorunlu, seçmeli ve mesleki yabancı dil dersleri, DİLMER tarafından yürütülmektedir.
SÜRYEM (Sürekli ve Yaygın Eğitim Merkezi)
Akademik çalışmalar dışındaki her türlü eğitim ve öğretim etkinliğini yapmakla yükümlüdür. Açtığı kurslarla üniversite elemanlarına, öğrencilere ve halka yönelik örgün eğitim etkinlikleri içerisinde yer alır.
ABAM (AİBÜ Bitki Araştırma ve Uygulama Merkezi)
Rektörlüğe bağlı olarak çalışmalarını sürdüren ABAM, bitki taksonomisi ve/veya bitki örtüsü (flora/vejetasyon) ile ilgili çalışmalar, araştırmalar, uygulamalar yapan, bu alanlarda yurtiçi ve yurtdışı kurumlarla, hizmetin gerektirdiği her yerde bilime ve teknolojiye dönük etkinliklerde bulunan bir kuruluştur.
İzzet Baysal Araştırma ve Uygulama Hastanesi
İzzet Baysal Vakfı tarafından yaptırılarak Üniversitemize armağan edilen 255 yataklı hastane, 2003 yılında hizmete açıldı.
Düzce Araştırma ve Uygulama Hastanesi
Düzce ilimizin Konuralp'teki binasında 200 yatak kapasitesiyle hizmet vermektedir. Yeni bina inşaatı devam etmektedir
Fakülteler
Bolu İzzet Baysal Tıp Fakültesi
Eğitim Fakültesi
Fen Edebiyat Fakültesi
İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi
Mühendislik Mimarlık Fakültesi
WEB ARERSİ :http://www.ibu.edu.tr/