9 bin öğretmene örnek olmak için 32 yıl sonra sigarayı bıraktı
Kapalı mekanlarda sigara içme yasağının 19 Mayıs 2008 tarihinden itibaren geçerli olması, kamu kurum ve kuruluşlarında eğitim ve bilgilendirme toplantılarını hızlandırdı.
Yasak öncesi Konak'ta görev yapan 9 bin öğretmene, okul içinde sigara içilmeyeceği konusunda bilgi verildi. Bu toplantıları, 32 yıldır düzenli sigara içen Konak İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Kültür Bölümü Şube Müdürü Yasemin Yolcuoğlu düzenliyor. "Madem insanlara sigara içmemelerini söyleyeceğim, o halde önce kendim bırakmam gerekir." diyen Yolcuoğlu, bu düşünceyle her gün 3.60 YTL vererek aldığı ve günde birbuçuk paket içtiği sigaraya veda etti. İkibuçuk aydır sigara içmeyen Şube Müdürü, bu alışkanlığa günlük 5.40 YTL, olmak üzere ayda 162, yılda bin 944 YTL verdiğini söyledi. Bu paraları 32 yıldır biriktirse 62 bin 208 YTL'yi bulacağını aktaran Yolcuoğlu, geç de olsa kurtulmanın mutluluğunu yaşadığını belirtti.
Sigarayı bırakmanın bir irade işi olduğunun altını çizen Yasemin Yolcuoğlu, Konak Kaymakamlığı'nın talimatıyla yeni kanunla ilgili olarak öğretmenlere, okul aile birliği üyelerine ve özel eğitim kurumu yöneticilerine toplantı düzenliyor. Şimdiye kadar altı toplantı düzenleyen Yolcuoğlu, hiçbirinde konuşmacı olmamasına rağmen tanıdığı kişilerin, "Sen sigara içiyorsun, bize içme diye uyarıda bulunuyorsun." dememesi için önce kendisi bırakma kararı almış. Bunun için iyice düşündüğünü anlatan Yolcuoğlu, şöyle dua etmiş: "Allahım, verdiğin bütün nimetler için şükrediyorum ama şu sigarayla olan rızkımı kes." Ayrıca paketi karşısına alarak, "Benden güçlü değilsin. Kimse bana, seni içmem konusunda pranga koymadı. Ben senden daha güçlüyüm ve bundan sonra seni içmiyorum." demiş ve paketi çöpe atmış. Tiryakilik bedenini o kadar sarmış ki yer yer ellerinde karıncalanmalar bile olmuş fakat kısa sürede bu sıkıntılı dönemi atlatmış. Daha önce merdiven çıkarken bile zorlanan Yolcuoğlu, aradan ikibuçuk ay geçince bir gün İzmir İl Millî Eğitim Müdürlüğü'ndeki toplantıya gitmiş. Burada asansörlerde çok sıra olduğunu görünce merdivenlere doğru ilerlemiş. Dokuzuncu kattaki brifing salonuna gitmesi gerekirken hızını alamamış ve 11. kata kadar çıkmış.
Sigarayı bırakmanın hazzını yaşayan Yasemin Yolcuoğlu, kendisi gibi tiryaki olan hekim eşine de telkinde bulunmaya başlamış. Sigaranın çok kötü koktuğunu ve üstüne sindiğini söyleyerek, "Eşim doktor. O da iyi içici. Artık bana sigaranın kokusu çok kötü geliyor. İçmesini istemediğimi söyleyerek uyarıyorum, onu da bırakmaya zorluyorum. Doktor beni yönlendireceğine, ben onu yönlendiriyorum." şeklinde konuşuyor.
Sigarayı bırakmak isteyenlere bol su içmelerini tavsiye eden Yolcuoğlu, kendisinin sigaraya çevre özentisi ve sağcı solcu çatışmaları döneminde sıkıntı sebebiyle alıştığını söylüyor. Hukuk ve işletme fakültelerinde okuyan iki kızı olduğunu, hukuktaki büyük kızının sigarayı bıraktıktan sonra bir gün kendisine, "Anneciğim, sigarayı bıraktığın için seni tebrik ediyorum. Çok kötü bir illet. Ben de artık içmiyorum, senden özenmiştim." demesi üzerine derin bir üzüntü duyduğunu ve şöyle dediğini aktarıyor: "Ben de benim böyle kötü bir örneğime özenerek sigaraya başlamana üzüldüm. Keşke bunu daha önce söyleseydin de ben bunu daha önce bıraksaydım."