Olağanüstü güzellikte tarihi ve doğal değerlere sahip olan bir Anadolu şehridir Nevşehir. Yapılan kazılardan elde edilen bilgilere göre Nevşehir’in MÖ 3000 yıllara kadar uzanan bir tarihi olduğu anlaşılmaktadır.
Bir yandan tarımla, çanak çömlekle, şarapla uğraşan yöre halkı diğer yandan bu uğraşları turizm ile birleştirmiş ve bunu yaparken de toplumsal değerlerini korumaya çalışmıştır. Nevşehir insanı samimi, sevecen, yardımsever ve aynı zamanda da misafirperverdir.
Hititler döneminde adı “Nissa” olan kent, Osmanlı döneminde “Nissa”nın yakınlarına kurulan köy ise “Muşkara”dır. 18. yüzyıla kadar küçük bir Osmanlı köyü olan Muşkara’nın yöreyi fetheden kumandanın ismi olduğu rivayet edilir. Muşkaralı olan Lale Devri’nin en meşhur sadrazamı Damat İbrahim Paşa doğduğu köyü unutmayarak buraya camii, hamam, medrese gibi eserler inşa ettirir. Halkı vergiden muaf olan köy kısa sürede yenilenerek kendini geliştirir.
Hızla büyüyüp yenilenen bu yörenin ismi değiştirilerek Farsça “yeni şehir” anlamında Nevşehir olarak anılmaya başlar.
Nevşehir Türkiye'nin en güzel ve en ilginç yörelerinden biridir. Tarihi eserler, doğal güzelliklerle iç içe girerek, dünyada ender rastlanan bir görünüm oluşturmuştur. Göreme vadisindeki peri bacaları, doğal güzelliğinin yanında içine oyulmuş kiliseleriyle aynı zamanda birer tarihi eserdir. Bölgenin büyük bir bölümü Erciyes Yanardağı tüflerinin aşınması sonucu oluşan çok güzel vadiler ve yamaçlardan oluşur. Her yıl binlerce yerli ve yabancı turistin bölgeye geldiği bu vadiler, Nevşehirliler içinde güzel bir mesire yeridir.
“2 Ağustos Dünya Nevşehirliler Günü” olup, Ağustos’un ilk haftası Dünya Nevşehirliler Haftası olarak kutlanmaktadır. Bu tarihlerde Nevşehirliler tarafından çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir.
Aramızda Nevşehirli olan ya da Nevşehir’i gezmiş olanlar var mı?Anahtar Kelimeler: Nevşehir, Nevşehirliler Günü, 2 Ağustos, 2 Ağustos Dünya Nevşehirliler Günü, Nissa, Muşkara,