Dr. Kuşhan’ın kliniğinde hayatını kaybeden Dila Kurt ve yıllarca sürdürdüğü yanlış diyetlerin kurbanı olan Leyla Akçağlılar...
Arka arkaya gazete manşetlerinde yer alan bu iki olay benim yıllardır verdiğim mesajı pekiştirdi: Esas olan doğru beslenme kurallarını öğrenmektir. Doğru beslenip, egzersiz yaparak kilo verebilir, kilonuzu rahatlıkla koruyabilirsiniz. Fazla kiloları vermek için tabii ki başta kalorisi kısıtlanmış bir beslenme programına girmek şart. Ama ayda 4-5 kilodan fazla kaybediyorsanız frene basın! Çok hızlı gidiyorsunuz!
Kilonuzu korumak için önerilerSürekli diyet psikolojisi içinde olmadan kilonuzu korumak için işte önerilerim:
Yiyeceklerden zevk alın: Yaşam zaten birçok sorunla dolu. Bir de yediklerinizden dolayı kendinizi sürekli suçlu hissedip cezalandırmaya çalışmayın. Bu tür negatif düşüncelerin sağlığınız üzerinde yediklerinizden daha ters etkileri olacaktır.
Tek tip beslenmeyin: Hep aynı gıdalara yönelirseniz, vücudunuz birçok değerli besinin eksikliğini çekecektir. Kof beslenme kilo sorununa yol açar. Yiyeceklerinizi çok çeşitli olmasına özen gösterin.
Japonların felsefesini uygulayın: Sofradan hafif kalkın. Bir şeylere daha yer olmalı hep, ama o boşluğu tıka basa doldurmaya çalışmayın.
Yavaş yiyin: Bu yiyeceklerin gerçek tadını almanızı ve daha az yemenizi sağlar. Üstelik sindirim sistemi sorunlarını da hafifletir.
Kalorisi düşük ama büyük hacim kaplayan yiyecekleri tercih edin: Özelikle de çok aç olup yiyeceklere saldırıya geçmeye hazırlandığınızda! Mide hacim reseptörleriyle çevirilidir. Mide dolduğunda bu sinirler aracılığıyla beynimize iletilir ve ‘doydun, dur’ komutu alırız. Bu komutu erken alabilmenin yolu hacim kaplayan yiyeceklerdir. Bu amaçla kullanabileceğiniz yiyeceklere örnek mi? Salatalar, yağsız çorbalar, marul yaprakları, kereviz sapları, salatalık, domates.
Serbest öğün kullanın: Haftada bir öğün kahvaltı-öğlen veya akşam yemeğini seçin. İsterdiğiniz yiyecekleri yiyin. Canınız o hafta bol çikolata soslu bir brownie mi çekiyor? Serbest öğünde afiyetle yiyin. Uzun süredir mantı mı yemediniz? Tamam, serbest öğünü bu hafta mantı için kullanın.
Hareket edin: Ben koşu bandında haftada en az 4 kez 40 dakika yürüyorum. Dikkatli yiyip, haftada 1 serbest öğün kullanıp bu kadar yürüyüş yaptığımda kilomu koruyabildiğimi saptadım. Her insan farklıdır. Kendinizi iyi gözlemleyin. Kaç kez yürüyüş veya bir başka egzersizi yapınca daha rahat kilo koruduğunuzu belirleyin, her hafta bu rakamı tutturun.
SEPETTEKİ SAĞLIK
DOMATES
Bir sağlık deposun
Besleyici ve enerji vericin
Vücudu temizleyici özelliği var.
Bol C vitamini bulunuyor; bu yüzden cilde ve diş etlerine çok iyi geliyor.
Güçlü bir antioksidan olan likopen içeriyor; yaşlanmaya ve kansere karşı etkili.
Prostatı koruyor.
100 gramı 17 kalori.
SOĞAN
Binlerce yıldır hem yemeklerde hem de ilaç olarak kullanılıyor.
İtalya-Salerno’da MS. 9.yy’da açılan ilk tıp okulu tüm virüs enfeksiyonlarıyla başa çıkmayı sağlayan yiyecek olarak tanımlamış.
Nezle ve gribi önlemede çok etkili.
Güçlü bir diüretik; yani vücuttan su atılmasını sağlıyor.
Bol C vitamini içerdiği için kansere karşı koruyucu, yaşlanmayı geciktirici.
100 gramı: 36 kalori.
MAYDANOZ
Demir, A, B, C vitaminlerinden zengin.
Vücuttan su atılmasını sağlıyor.
Kanı temizliyor.
Kadınlarda adet kanamalarını düzenleyici etkisi olabiliyor.
Adet öncesi sendromunu hafifletici etkisi olabiliyor.
Kabızlığı çözmede etkili.
Alıntı